Klokt beslut blev bra journalistik

NÖJE

Mycket nationalism, terrorism och flykting­elände i rutan just nu.

Och i SVT2:s nya ”Fosterland” ställs allt på sin spets. Reportern Fredrik Önnevall klev utanför sitt uppdrag och hjälpte en 15-årig pojke att fly till Sverige.

Nationalismen växer runtom i Europa. Sverigedemokraterna fick nya rekordsiffror i senaste opinionsmätningen, 14,4 procent. Ett av många europeiska partier som vill begränsa invandringen och sätta stopp för ett mångkulturellt samhälle.

Fredrik Önnevall - en av SVT:s vassaste reportrar - har åkt runt i Europa och träffat representanter för de nationalistiska partierna. Ovanligt närgångna personporträtt. Han förmänskligar personerna med de för den stora majoriteten ruggiga åsikterna. En sverige­demokrat som är väldigt tacksam för att hennes polska föräldrar fick komma till Sverige - men som nu vill sätta stopp för fler invandrare. Dottern till den häktade ledaren för grekiska partiet Gyllene gryning. Och så vidare. Önnevall får skickligt alla att avslöja sig som mer eller mindre rasister.

Han möter också de tänk­bara måltavlorna, de som drabbas av nationalismen.

Och han grubblar själv på vad han tycker och tänker om allt­ihop. Något som faktiskt inte alls känns egotrippat, särskilt inte när allt ställs på sin spets i nästa söndags andra avsnitt, som redan finns utlagt på SVT Play sedan det blev känt vad som har hänt.

Önnevall och hans team får där kontakt med syriska flyktingar i Aten, som väntar på mer eller mindre livs­farliga och svindyra sätt att ta sig vidare i Europa. Han blir först helt ställd när 15-årige Abed frågar om han kan hjälpa honom till Sverige, till släktingar han har här.

Önnevall kliver sedan delvis ur reporterrollen och tar med sig grabben till Sverige.

Ett kanske inte självklart beslut för en public service-journalist. Men ett klokt och medmänskligt sådant. Och bra journalistik - om än ganska manipulativ sådan - blev det ju, också.

I kväll orkar jag nog inte se något, efter att ha sett Golden Globe-galan i SVT Flow hela natten.

Allvar

Förutom ”Fosterland” - dramaserien ”Blå ögon”, Agenda och sevärd dokumentär om IS.

Nöje

Förre (?) rymdblomman Thomas Di Leva hade kostym och Zlatan- frisyr i SVT1:s ”Så ska det låta”. Ny image? Eller var han på riktigt, för en gångs skull?

ARTIKELN HANDLAR OM