Rambergs skandaler nämndes inte mycket

Jan-Olov Andersson om Örjan Ramberg i Stjärnorna på slottet

Foto: SVT
MAMMAS POJK Örjan Ramberg ville att samtliga deltagare, däribland Harriet Andersson, skulle klä ut sig till sina mammor i ”Stjärnorna på slottet”.
NÖJE

Det blev både skratt och tårar under Örjan Rambergs dag som Stjärna på slottet.

Men dagsaktiviteten – att alla skulle klä ut sig till sina mammor och ha kafferep – blev mest bara larvigt.

Vad var bra?

Stora delar av berättelsen om Örjan Rambergs karriär.

Som historien om pappan som var frånvarande under de första 40 åren av hans liv och det något – känslomässigt sett – ytterst märkliga första mötet mellan dem.

Eller som historien om hur han som vanartig liten grabb skickades bort som sommarbarn till ett ställe i Västergötland där han fick ”jävligt mycket stryk, från morgon till kväll”. Något som fick Örjan att som lite äldre gå med i en boxningsklubb och sedan åka tillbaka till Västergötland och ”hämnas på hela högen”.

Vidare fick vi höra många historier från hans karriär. Hur han fick de första rollerna i musikalen ”Hair”. Hur han hamnade på Dramaten. Varför han inte tycker att han har fungerat så bra i andra sammanhang, utanför Dramaten. Och så vidare.

Vad var dåligt?

Vissa delar av berättelsen om Örjan Rambergs liv. Och hans fåniga aktivitet.

Det kändes lite som att vissa bitar i skådespelarens liv liksom bara hoppades över.

Tiden när han gick ”Avenyn upp och ned i nästan tio år, fullständigt apatisk” och hängde i knarkarkvartar och missbrukade knark – hur illa däran var han egentligen?

Och det pratas så mycket om år av festande, så man undrar ju hur hans förhållande till akoholen är i dag.

Och medan andra Stjärnor på slottet har pratat om namngivna kärlekar, inte minst Harriet Andersson i nästa program, nämns det aldrig att mammorna till Örjan Rambergs barn är två väldigt kända skådespelerskor (Ewa Fröling, Lena Olin) och en lite grann känd (Lena Nilsson).

Dessutom blev dagsaktiviteten – att Stjärnorna på slottet skulle klä ut sig till sina egna mammor – mest bara larvigt. Inte så skojigt som de själva stundtals tyckte och det tillförde inget som helst djup till berättelsen om förhållandet till sina egna mödrar, när de utspökade kvinnorna satt och hade kafferep.

Kvällens snyftare

Örjan Ramberg bryter samman i tårar vid två tillfällen.

Första gången när han berättar hur han för länge sedan irrade runt planlöst i Köpenhamn och till sist blev sovande på trottoaren. Uttrycket fanns inte då, i dag skulle vi kanske säga att han drabbades av någon slags panikångest.

Andra gången när han pratar om hur det är att vara pappa och hur svårt det är att hålla ihop ett äktenskap.

– Jag gråter inte över några förhållanden som tagit slut, det är bilderna som kommer upp, jag kan inte gömma på det här, det är lika bra att det kommer ut, säger han mellan tårarna.

Kvällens Åh fan!

Ett helt fat med ansjovis till frukost!

Herregud, det sätter tonen för hela programmet, när Örjan Ramberg efter bara någon halv minuts programtid berättar hur mycket ansjovis han proppar i sig till frukost, med den lite skämtsamma motiveringen att ”det är helvetes bra för potensen”.

En syn som gör att man är lycklig över att man aldrig kommer att vakna upp hos – och få frukost på sängen av – Örjan Ramberg…

Kvällens replik

Özz Nûjen säger att han vill veta lite om Örjan Rambergs sexliv. Skådespelaren börjar mumla något, erkänner att det är ett känsligt ämne och att han försöker prata sig ur ämnet, men till sist säger han:

– Jag vill bara säga: Jag har det bra, det fungerar fortfarande, med eller utan ansjovis.

Kvällens mest saknade

Foto: ÅKE ERICSON
Robyn med pappa Wilhelm Carlsson, 1997.

Medan de andra Stjärnorna på slottet inte har värjt för att tala om sådant som varit ”snackisar” och blivit löpsedlar i tidningarna, kommer Örjan Ramberg rätt billigt undan.

Han berättar historien om hur han under repetitioner av ”Figaros bröllop” på Dramaten tidigt på 1990-talet skallade regissören som han hade ”kommit ihop sig med” och då bör man inte stå för nära ansikte mot ansikte med ”göteborgare som är uppvuxna i Ingmar Johanssons och Bosse Högbergs anda”.

Regissören som Ramberg skallade var Wilhelm Carlsson, numera även känd som popstjärnan Robyns pappa.

Annars berördes ingen av de rätt många skandalomsusade händelser som orsakat löpsedlar och mycket skriverier genom åren.

ARTIKELN HANDLAR OM