Bianca Kronlöf har årets allra bästa replik

Jan-Olov Andersson om favoriterna på Göteborg Film Festival

Bianca Kronlöf spelar Dino i ”Svenskjävel”
NÖJE

GÖTEBORG. Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem.

Norges nationalsång kunde vara titelmelodi för Göteborg Film Festival i år.

Norsk film är på gång. Både konstnärligt och framgångsmässigt. Morten Tyldums internationella världssuccé ”The imitation game” är 8-faldigt Oscars-nominerad, bland annat för bästa film och regi.

På festivalen står Norge i fokus med inte mindre än 26 filmer.

Åtskilliga av dess regissörer och svenska skådespelarna Bianca Kronlöf och Simon J Berger var på Norska filminstitutets cocktailmottagning i går. Många tyckte det är trist att den svenska publiken inte får upptäcka det norska filmundret, då få av filmerna kommer hit.

Inte ens Hans Petter Molands ”Kraftidioten”, fräck Tarantino-doftande gangsterfilm med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Gjorde succé på fullsatt Draken i går.
 

Tre år i rad har norska filmer utsetts till Best Nordic Film. I år kan man säga att 2,5 norska filmer tävlar om titeln och prissumman, hela en miljon kronor.

Den ”halva” filmen är ”Svensk­jävel”, svensk dramakomedi som utspelas i Oslo.

Ronnie Sandahl kom till Aftonbladets nöjesredaktion som journalistiskt underbarn. Så ung, att när vi gjorde reportageresa till Åland, fick jag köpa ut åt honom i taxfree-­shopen.
 

Nu 30 år gammal långfilmsdebuterar han med mycket sevärda ”Svenskjävel”. Bianca Kronlöf spelar en av de många svenska ungdomar som bor och jobbar i Oslo. Hennes rollfigur Dino har festivalens – ja, kanske blir det hela filmårets – bästa replik. OBS att detta inte är en SPOILER, repliken finns med i filmens trailer. Filmen har Sverige-premiär 27 mars.

Vid en middag när de nyrika norrmännen pratar om hur skönt det är att numera ha just svenskar som sitt tjänstefolk, får Dino, ensam svensk vid bordet, frågan om vad hon tycker.

– Vi ser på er som den utvecklingsstörda kusinen som vunnit på Lotto! Och vi unnar er det.

FAKTA

3 favoriter

Bianca Kronlöf

Med i både ”Svenskjävel” och ”Verden venter”.

Stellan Skarsgård

Suveränt cool i ”Kraftidioten”.

Vera Vitali

Med i norska dramat ”Blind”.

ARTIKELN HANDLAR OM