Norge har vinstchans på Cannes-festivalen

NÖJE

Ingen svensk film i tävlingen i år, heller.

Men norske regissören Joachim Trier tävlar om Guldpalmen i årets Cannes-festival. Och det ryktas om en svensk film i en sidosektion.

Dags för 68:e upplagan av världens största filmfestival 13-24 maj.

Ruben Östlunds ”Turist” vann ju jurypriset i sido­sektionen Un Certain Regard i fjol. Men i huvudtävlingen verkar det stört omöjligt för en svensk film att komma med.

Senast var för femton år sedan. Ett riktigt bra år. Då tävlade både Liv Ullmann med ”Trolösa” och Roy Andersson med ”Sånger från andra våningen”. Han vann Juryns stora pris. Dessutom var Lars von Triers ”Dancer in the dark”, som vann både Guldpalmen och skådespelarpris (Björk), inspelad i Trollhättan.

I år ryktas det om en svensk film i någon sidosektion, vi får väl se när deras program avslöjas om några dagar.

Stig Björkmans dokumentär ”Jag är Ingrid”, om Ingrid Bergman (1915-1982), visas i Cannes Classics i närvaro av bland annat dottern Isabella Rossellini. Den svenska skådespelarlegenden pryder även årets affisch för festivalen.

Fast de jäkla norrbaggarna tävlar förstås om Guldpalmen. Joachim Triers (”Oslo, 31 augusti”) ”Louder than bombs” är inspelad i New York med bland annat Jesse Eisenberg.

Andra saker att se fram emot på årets festival:

Nya ”Mad Max”-filmen med Tom Hardy. Woody Allens senaste. Filmer av Jacques Audiard, Todd Haynes, Nanni Moretti, Paolo Sorrentino, Gus Van Sant och ”Prisoners”-regissören Denis Ville­neuve.

Fast allra mest nyfikenhet väcker greken Yorgos Lanthimos första engelskspråkiga film ”The lobster”. Mannen bakom skruvade filmer som ”Dogtooth” (2009) och ”Alper” (2011) har fått med Colin Farrell, Léa Seydoux, ­Rachel Weisz och John C Reilly i en historia som beskrivs så här:

I en nära framtid får singlar 45 dagar på sig att hitta en partner. Annars förvandlas de till djur och skickas ut i skogen …

FAKTA

3 FAVORITER

Catherine Deneuve

Ingen Cannes-festival utan henne. Är med i öppningsfilmen.

Salma Hayek

För huvudrollen i MAtteo Garrones italienska tävlingsfilm.

Amy Winehouse

Hennes liv och karriär skildras i en ny dokumentär.