”Let's dance har blivit en popularitetstävling”

Jan-Olov Andersson om tv-succén

1 av 7 | Foto: Magnus Sandberg
STUFFAR VIDARE Marie Serneholt och Ingemar Stenmark gladdes åt att de gick vidare till final. ”Jag kunde inte tro att det var sant. Det är pirrigt och jättekul”, säger Ingemar Stenmark.
NÖJE

Ingemar Stenmark vinner ”Let's dance”.

Något som drar ett löjets skimmer över programmet. I år blev det mer en popularitets- än danstävling.

Dans är inte min grej.

Kan i och för sig se att Marie Serneholt dansar överlägset mycket bättre än, säg, Jonas Hallberg, men kan inte riktigt förklara varför. Det är därför domartrion Dermot Clemenger, Tony Irving och Ann Wilson är så bra. De sätter ord på vad dansarna gör bra eller dåligt, de förklarar hur de har gjort framsteg längs programmets gång, de har gjort dans någorlunda begripligt för en miljonpublik på ett närmast public service-folkbildande sätt.

”Let's dance” fick till sin kanske främsta värvning någonsin under tio år, när förra alpina skidkungen Ingemar Stenmark, till mångas förvåning, ställde upp.

Det blev både bra och dåligt.

Bra för att många fortfarande är nyfikna på en av landets bästa idrottsmän någonsin. Bra för att den förr så tystlåtna norrlänningen har bjudit lite mer på sig själv. Bra för att han har blivit en ganska så hyfsad dansör.

TV4 bäddade för charmoffensiv

Men dåligt för att det i år förvandlade ”Let's dance” mer till en popularitets- än danstävling.

Artisten/programledaren Marie Serneholt må vara programmets bästa deltagare någonsin (enligt domartrion), men har faktiskt varit nära att åka ut, så folkkär är hon uppenbarligen inte.

Nu blev det full pott från domarna i finalen. Stenmark fick också höga (för höga?) poäng. Spelar roll. TV 4 bäddade med Stenmarksk charmoffensiv mot tv-tittarna. I publiken satt vuxna dottern som inte synts till… någonsin tidigare? Där satt gamle skidvapendragaren Stig Strand och så sjöng de ”De är bar å åk” med ny text. Stenmarks shownummer hade James Bond-tema, något som förstås gick rakt in i hjärtat hos den vuxna målgruppen som kan tänkas rösta på Stenmark.

Jag är full av beundran för Ingemar Stenmark. Men i ”Let's dance”-finalen var det rätt så synd om Marie Serneholt.

Och äras den som äras bör; fantastiska Cecilia Ehrling som guidade Stenmark till vinsten.

FAKTA

Dagens humor

David Hellenius-parodierna på säsongens ”Let's dance”-deltagare var som vanligt väldigt roliga.

Dagens kultur

”Unstable elements”, SVT 2. Stark dokumentär om politisk teatergrupp i diktaturen Vitryssland.