”Min” ö har fattat: film är bäst på bio

Jan-Olov Andersson ser ”Mamma Mia!” på fullpackad grekisk utomhusbio

Mamma Mia!
NÖJE

ANTIPAROS, GREKLAND. All film – men framför allt komedier och musikfilmer – gör sig bäst på bio.

Därför har norrmännen (!) gjort en brittisk komedi med svensk musik till en årlig tradition på en fullpackad utomhusbio i den grekiska övärlden.

Numera är inte biografen det självklart största ­visningsfönstret för filmer.

Men helt uppenbart vill fortfarande många åt den unika gemensamhetsupplevelsen som uppstår när många personer i en mörk ­salong känner, skrattar och engagerar sig i samma sak.

Såg och roades av suveräna Amy Schumer-komedin ”Trainwreck” (premiär 19 augusti) tämligen ensam på en förhandsvisning, men längtar redan efter att få uppleva den frispråkiga, fräcka och rätt så feministiska komedin igen, med en stor och entusiastisk publik.

Musikfilmer gör sig alltid bra i en mörk salong. Amy Winehouse (1983–2011) har aldrig låtit så bra som i vemodiga dokumentären ”Amy”.

Det är fantastiskt att liksom gå in i Beach Boys-legendaren ­Brian Wilsons huvud och få vara med när han som ung (spelad av porträttlike Paul Dano) skapar mästerverket ”Good vibrations”. Filmen om honom, ”Love & mercy”, har premiär nästa fredag.

Och det är väl därför ”Mamma Mia!” ända sedan ­premiären 2008 blivit en årlig tradition på utomhusbion Cine Oliaros på ”min” semesterö Antiparos.

Den filmtokige advokaten från Aten som driver bion på sin semester, berättar att det är de norska turisterna som tvingat fram att filmen bara måste visas varje ­sommar.

En halvtimme innan mörkret faller är de 250 sitt­platserna tagna. Vi är minst hundra till som står och ser filmen. Alla tycks kunna den mer eller mindre utantill, så under spel­scenerna trängs folk i baren och sedan blir det allsångsbio i musiknumren. Under eftertexterna dansar folk från alla generationer framför filmduken.

Aningen häftigare än att se om ”Mamma Mia!” i TV 3 med reklamavbrott var tionde minut …

FAKTA

3 favoriter

Rebecca Ferguson

Suverän i ”Mission: Impossible – rogue nation”.

Rachel McAdams

Alltid bra, just nu i ”Southpaw”.

Paul Rudd

Charmig hjälte i ”Ant-Man”.