Nu på söndag kommer jag att begå ett brott

1 av 3 | Foto: NORDISK FILM
Rolf Lassgård Suverän i succéfilmen ”En man som heter Ove”. Lär vinna en Guldbagge.
NÖJE

Filmgalorna är över oss.

Då får man vackert ta och ”komma ut” som kriminell, nu när man ju faktiskt har tänkt att se Ricky Gervais leda Golden Globe-galan.

Oscarsgalan är störst och sänds i Sverige exklusivt på aftonbladet.se, söndag 28 februari. Komikern Chris Rock är värd.

Guldbaggegalan är störst i Sverige. Nästan 1,3 miljoner tv-tittare i fjol. Sänds i SVT1 måndag 18 januari. Petra Mede är programledare.

Först ut är dock Golden Globe-galan nu på söndag natt.

Det är galornas fula ankunge.

Egentligen är det bara 83 utländska filmskribenter i HFPA, Hollywood Foreign Press Association, som nominerar och beslutar om vinnarna, men genom att galan direktsänds på stora amerikanska tv-kanalen NBC, så har de blivit en stor maktfaktor i filmbranschen. Enligt rykten skrev grävande filmjournalisten/författaren Peter Biskind för ett par år sedan en avslöjande artikel om mygel och båg kring galan, men Vanity Fairs chefredaktör stoppade den efter påtryckningar från höjdare i filmbranschen.

Hur som helst brukar galan alltid vara kul att se, för filmkändisarna sitter och äter och, inte minst, dricker under själva galan, vilket innebär att tacktalen kan bli lite mer … ska vi säga uppsluppna, än normalt.

Och med Tina Fey/Amy Poehler som värdar tre år i rad och nu Ricky Gervais tillbaka för fjärde gången, brukar det bli härligt smarta och elaka skämt kring kändisarna i salongen. Gervais har lovat att gå all the way i år också. Och det vill man ju inte missa.

Synd att ingen svensk tv-kanal sänder den mest avslappnade av alla filmgalor.

Så det blir till att bli kriminell och fulstreama.

Årets tyngsta kategorier har inga självklara vinnare, även om både Todd Haynes ”Carol” och Alejandro González Iñárritus ”The revenant” nog kan knipa ett eller flera priser.

Dubbelt nominerade Alicia Vikander har störst chans i birollsklassen, för ”Ex machina”.

ARTIKELN HANDLAR OM