”Hans berättelse om barndomen berörde”

Jan-Olov Andersson om Stefan Sauks ”Stjärnorna på slottet”-avsnitt

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
I kväll var det dags för Stefan Sauks avsnitt i ”Stjärnorna på slottet”.
NÖJE

Stundtals starkt berörande. Stundtals renons på känslor.

Stefan Sauks avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” är det mest omväxlande den här omgången. Men det vet i sjutton om han blir av med machostämpeln…

Många har åsikter om Stefan Sauk.

Den 60-årige skådespelaren tyckte att han genom åren hade fått filma alldeles för lite och menade att det har funnits förutfattade meningar om honom som har gjort regissörer skraja.

Han pratade också flera gånger i programmet om att han ville skoja om ”den machostämpel som jag förvärvat och varit medskapare till”.

Jojo, många inte minst i min bransch har genom åren haft åsikter om Stefan Sauk.

Han var länge känd för att käka just journalister till frukost.

Har själv högst blandade erfarenheter av honom.

Tycker han och ”Vendetta” är den klart sämsta Jan Guillou-filmatiseringen. Tycker å andra sidan att Sauk var lysande i ”Torka aldrig tårar utan handskar”. I humorprogrammet ”Lorrys” Tillfälligt avbrott-sketcher, förstås. I mycket annat också. Inte minst, faktiskt, i underskattade dokusåpan ”Riket”.

Som journalist har jag aldrig haft några problem med honom, med ett undantag.

När årets deltagare avslöjades, skrev jag en krönika om att det kanske var lite mindre stjärnglans över dem än tidigare årgångar. Hade inte precis väntat applåder från Stefan Sauks (eller de andras) håll. Men när Sauk och jag strax efteråt stötte ihop på en tillställning, väste han saker i mitt öra som… ja, ni vill inte veta.

Och jag undrar om han blir av med machostämpeln. Fallskärmshoppning, helikoptertur, karate… nä, jag tror Stefan Sauk trivs i den världen.

Åtminstone de förstnämnda var kloka val av aktiviteter, för det gjorde att det faktiskt hände lite mer än normalt, mellan samtalen runt matborden.

I ett fall var de ovanligt renons på känslor.

Där andra har pratat frispråkigt om med- och motgångar i kärlekslivet, talade Stefan Sauk bara väldigt fint och kärleksfullt om sin dotter.

Annars var det som att han har levt i celibat hela sitt liv. Vågade ingen fråga? Klipptes det bort? Hur var det egentligen med hans ”Let's dance”-partner?

I övrigt var det ett utmärkt program.

Stefan Sauk berättade inlevelsefullt och detaljerat om sin karriär. Och väldigt gripande om en inte helt lycklig barndom.

Där blev jag berörd.

Så nästa gång vi möts ger jag Stefan Sauk en kram. Om jag vågar…