Färre A-kändisar i årets ”På spåret”

Aftonbladets Erik Niva är en mycket tänkbar vinnare

1 av 2
NÖJE

Färre A-kändisar än tidigare. Men två Aftonbladet-profiler och fotbollsexperten Erik Niva i par med konstnären Charlotte Gyllenhammar, där har vi ett tänkbart vinnarpar.

Men trist att de senaste två årens vinnare inte får vara med.

Det vållar, med självklarhet, alltid stor uppståndelse när tävlingsparen i ”På spåret” presenteras. Det är ju svensk tv:s största program.

Jo, jag vet, Kalle Anka på julafton och Melodifestivalen har aningen fler tittare. Men det är inte program i den bemärkelsen, mer tradition respektive evenemang. Inte program som folk tittar på, om ni förstår vad jag menar. Tv:n står mest bara på.

”På spåret” har flera miljoner genuint engagerade tv-tittare. För det går inte att slötitta på frågeleken med Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Då blir programmet totalt meningslöst. Ungefär som att man inte kan spela bordtennis, samtidigt som man slöläser en kvällstidning.

Förutom ett suveränt par som leder programmet, de klurigt formulerade ledtrådarna till bilderna och frågan Vart är vi på väg?, ibland högst oväntade följdfrågor om resmålen och en suverän orkester, ligger programmets styrka i med vilken fingertoppskänsla man väljer ut tävlingsparen.

Ingela Agardh (1948-2008) och Stefan Holm, Caroline af Ugglas och Göran Hägg (1947-2015), Anne Lundberg och Johan Wester är några högst oväntade vinnarpar genom åren. Ja, de sistnämnda blev till och med ett kärlekspar under en tid.

Förra nyhetsjournalisten Elisabet Höglund och stå upp-komikern Jesper Rönndahl är mer omaka än de flesta, men har nu vunnit de två senaste säsongerna och får inte vara med mer. Synd, vinnare borde alltid få försvara titeln.

I senaste finalen slog de förre partiledaren Göran Hägglund, som alltid varit lite busigare än det parti han ledde, och Anna Ekström, då generaldirektör för Skolverket, men ingen kändis i den bemärkelsen. Tillsammans blev de ett kunnigt och charmigt tävlingspar. Nu är hon gymnasieminister i regeringen.

Ett par floppar brukar det också bli varje säsong. Fjolårets författarduo David Lagercrantz/Viveca Steen eller komikerduon Peter Magnusson/Petra Mede tiggde och bad nog knappast om att få vara med igen.

Men sådant kan man aldrig veta i förväg. Om de tävlandes allmänbildning går ihop med just det programmets resmål och frågor. Eller hur de hanterar nervositeten i första klasskupén och dressinen.

Årets Aftonbladare 1: Erik Niva är sjukt allmänbildad på fler saker än fotboll. En tänkbar vinnare.

Årets Aftonbladare 2: Kristin Lundell var väldigt duktig när hon och jag vann i ett testprogram av ”På spåret” mot Expressen för två år sedan. Men också sjukt nervös. Är Johan Hilton någon att hålla i handen?

Årets sosseälskare: Göran Hägglund. När Anna Ekström inte får vara med, då hon är minister, högg han en annan sosse som tävlingspartner.

Årets fel: Naturligtvis borde vinnarparet fått försvara sin titel.

Årets släpigaste: Sigge Eklund. Pratar han lika segt som när han gjorde tv-inslag i ”Babel”, får vi hoppas Malou von Sivers kan sticka honom i rumpan med något vasst.

Årets klädproblem: Har Ronny Svensson Hawaii-skjortor så det räcker om han går hela vägen till final? Kanske bättre att Anne-Lie Rydé stajlar om honom…

En eller annan A-kändis till hade inte skadat. Å andra de duktiga deltagarna snabbt A-kändisar, på grund av programmets genomslagskraft.

ARTIKELN HANDLAR OM