Mariah Carey kan rädda livet på mig

NÖJE

Musik för brustna hjärtan i all ära.

Det finns faktiskt låtar som kan rädda liv på riktigt.

Min kompis Alex är inte bara läkare, han är dj också.

Stetoskop, urinprover och väntrum på dagen, hörlurar, shotsbrickor och dansgolv på natten. Det är inte ofta skivkunskaperna kommer till användning i dagjobbet, men då och då kan musiken faktiskt hjälpa patienter i nöd.

Varje gång Alex måste utföra hjärt-lungräddning så nynnar han nämligen Jackson 5:s ”I want you back” tyst för sig själv. Eftersom Alex är bra på att taktmixa vet han att tempot i syskonkvintettens hit är 100 bpm. Och likt alla som kämpat sig igenom läkarlinjen vet han också att det är i den hastigheten som man bör göra bröstkompressioner för att få igång pulsen vid ett hjärtstopp.

Nu har min doktor/diskjockey-vän fått vetenskapligt stöd för sin metod. I en notis på dagensmedicin.se kan man läsa om spännande forskningsresultat från University of Illinois. Där lät man läkare och läkarstudenter utföra hjärt-lungräddning på en docka medan de lyssnade på Bee Gees gamla discohit ”Stayin’ alive”. Det perfekta tempot i låten hjälpte dem att trycka med lagom långa mellanrum.

Efter att ha övat till musiken i fem veckor fick de upprepa proceduren och då lyckades de hålla rätt takt enbart genom att nynna låten för sig själva. Visst har man hört talas om musikterapi och rykten om hur komapatienter vaknat av sin favoritlåt, men vem hade trott att pop kunde stoppa döden på ett så handfast sätt? Det känns extra magiskt att både ”Staying alive” och ”I want you back” verkligen lever upp till sina titlar.

Men tänk om man själv är patienten och något går snett? Om det sista man hör i livet är ambulanspersonalen som gör sina bästa imitationer av bröderna Gibb i falsett? Hemska tanke.

Samma noja kan drabba mig när jag lyssnar på radio på stan och en dålig låt dyker upp i lurarna. Jag kan ju faktiskt bli påkörd och, Gud förbjude, långsamt dö till tonerna av Limp Bizkit.

Här kommer ett tips ifall du skulle hitta mig utan puls och behöver en HLR-låt. Försök med Ice Cubes ”You can do it”, ”Back to life” med Soul II Soul eller Mariah Careys ”Heartbreaker”.

De går också i 100 bpm och borde få liv i vilka trötta hjärtan som helst.