Russell rockar - och det låter bra

NÖJE

Russell Crowe är en duktig skådespelare och bejublad filmstjärna.

Men han vill bli tagen på allvar för sitt rockband också.

Därför har han gjort en film om det.

"Texas" heter dokumentären om hur Russell Crowe och hans band 30 odd foot of grunts spelar in sin senaste skiva och gör några konserter i Austin.

- Det här är inget jag gör för min fåfänga, säger Russell Crowe efter visningen. Egentligen borde jag lägga av med bandet för jag blir så hånad. Men jag kan inte.

För plötsligt skriver han några nya sånger. Crowe har spelat tillsammans med Billy Dean Cochran sedan 1984, långt innan han var skådespelare. I filmen visas bilder på de två uppklädda i ruggiga utstyrslar, som gatusångare och coverband. Billy Dean är berättare i filmen.

Så Russell är bara en av killarna i bandet.

Visst.

Dokumentären visar hur gruppens repetitioner i London helt läggs runt Crowes filminspelning på Pinewood studios. Och naturligtvis har gruppen fått massvis av fans som blivit förtjusta i filmstjärnan Russell Crowe - som kommer för att se gladiatorn.

Namnet då? De har hetat flera saker, men blev 30 odd foot of grunts 1995. Så beskrevs nämligen ljuden som producenten ville ha pålagda över ett slagsmål av Russell Crowe till "Virtuosity".

Bandet var snabbt att använda internet och hade egen hemsida 1995. Där har de nu frågat fansen om var i Europa de ska spela på den planerade turnén 2003.

Jag tycker låtskrivaren och sångaren Russell Crowe är värd respekt. Det finns flera bra låtar på "Bastard life or clarity", som sångare påminner han i sina bästa stunder om Elvis Costello.

- Jag är mest inspirerad av 1970-talets singer/songwriters, säger Russell Crowe. En del människor undrar varför jag håller på med det här och filmen kanske ger ett svar.

Eftersom en del tycker Russell Crowe ska lägga av att leka rockstjärna så lär han fortsätta ännu envisare. Sån är han nämligen.

Jag tycker också att Crowes kolleger Nicole Kidman och Ewan McGregor sköter sig bra som sångare i "Moulin rouge", liksom Kate Winslet i "A Christmas carol". Men de sjunger för att det hör till rollen.

Skådespelare sjunger ofta bra. Många andra människor är blyga med rösten och hatar att prata inför publik eller sjunga. Skådespelare har släppt den hämningen, vågar använda sin röst.

Om de har något att sjunga är en annan sak.

Men Russell Crowe behöver inte be om ursäkt för sin sidokarriär.

Hoppas vi ser honom och hans Grunts på svensk scen nästa år som han lovat.

Orsaker till extas

ARTIKELN HANDLAR OM