Ni läsare gör Filmstjärnan till ett pris att vara stolt över

NÖJE

Filmstjärnan är läsarnas pris.

Precis som för Rockbjörnen och Tv-priset är det Aftonbladets många läsare som röstat fram vinnarna.

Jag håller med. Läsarna gör kloka val.

De visar också en stor spännvidd.

Från vardagliga "Jalla! Jalla!", gjord med lite pengar och mycket begåvning, till påkostade jättesatsningen "Sagan om ringen".

Från hårdkokt spänning i svenska polisfilmer till det gripande dramat i "En sång för Martin".

Och ska man ha filmstjärnor finns väl inga större än Julia Roberts och Brad Pitt - även om de två gjort bättre filmer än förra årets "The Mexican", som jag gissar gett vinnarrösterna. Julia var bra också i "Americas sweethearts" och Brad gjorde en udda figur i "Snatch" som kom förra året.

"Jalla! Jalla!" hade premiär julen 2000 men hade, liksom "Gossip", sin stora publik under 2001 och får därför vara med i den här första upplagan av Filmstjärnan.

"Jalla! Jalla!" är också den stora vinnaren med bästa film, manus och regi.

Både "Jalla! Jalla!" och "Sagan om ringen" lär leva länge.

Minnesvärda vinnare för den första Filmstjärnan.

Läsarna visar liksom Guldbaggejuryn sin kärlek till Viveka Seldahl i "En sång för Martin". Och Mikael Persbrandt vinner både för sin kaxige Gunvald Larsson i "Beck - hämndens pris" och för rollen som skådespelare i "Gossip". Där han också får visa en mer kvinnlig sida.

De tre kriminella samtidshistorierna "Livvakterna", "Sprängaren" och "Beck - hämndens pris" tog många finalplatser. Men läsarna uppmärksammade också "Så vit som en snö", "En sång för Martin" och, något överraskande, "Känd från tv" bland de svenska filmerna.

Bland de fem utländska finalister som läsarna gillade bäst hade jag fyra på min årsbästalista. Undantaget är "Pearl Harbor", och de som gillar den filmen har också röstat fram Ben Affleck och Josh Hartnett bland de bästa manliga skådespelarna.

Där håller jag inte alls med.

Och att Angelina Jolie fick så många röster för "Tomb raider - Lara Croft" är också överraskande.

Men det finns olika åsikter om alla filmer. Det är en av de härliga sakerna med film, en upplevelse som engagerar många och startar samtal.

Jag kan förstå att "Pearl Harbor" lockar biobesökare, på samma sätt som ett fyrverkeri kan vara fängslande en stund.

Men intrycken från "Amelie från Montmartre" och "Bridget Jones dagbok" lever längre för mig. Bland de filmer som läsarna gillade, och som nästan kom bland topp fem, finns ess som "Elling", "Italienska för nybörjare" och "Crouching tiger, hidden dragon".

Bra filmer. Bra val.

Ni läsare gör Filmstjärnan till ett pris att vara stolt över.

Jens Peterson