Stjärnorna tar över teatrarna

NÖJE

LONDON. Gwyneth Paltrow darrar på underläppen och är nära att brista i gråt.

Vi sitter några steg bort och ser den osminkade amerikanska stjärnan göra teaterdebut i London.

I ett West End som blivit rena stjärnornas krig.

Gwyneth Paltrow gör sina första föreställningar några dagar innan det är Madonnas tur att debutera på en Londonteater.

Robert De Niro producerar underhållande "We will rock you", med skicklige amerikanske sångaren Tony Vincent. De driver med Britney Spears.

Medan Matt Damon tagit över affischrollen i "This is our youth".

Gwyneth Paltrow får bara 5 000 kronor i veckan för att spela i "Proof", ett drama på tuffa lilla Donmar Warehouse. Madonna har snart premiär i komedin "Up for grabs".

Det är slutsålt till båda, men med köande kan man få biljetter som inte hämtats ut. De bästa till "Proof" kostar bara 19 pund, 240 kronor, men på svartabörsen erbjuds Gwyneth-biljetter för 2 000 kronor. De ivrigaste fansen köar i gryningen för de 14 ståplatsbiljetter för fem pund som säljs varje dag.

Är det värt att köa för?

Absolut. "Proof" är ett starkt och välspelat drama om en genial matematiker och hans dotter. Hon har ärvt hans begåvning, men är orolig för att hon också ärvt hans mentalsjukdom. Hela pjäsen utspelas på en veranda i pappans Chicago-hus, och de två andra är en beskäftig syster och en matematikstudent.

En känslostark pjäs, och vi kommer verkligen nära de fyra rollerna. Även fysiskt, eftersom den lilla upphöjning som är scenen bara ligger några meter från publiken.

Gwyneth Paltrows barfota rollfigur Catherine brottas med dåligt självförtroende, och när hon inte blir trodd av de som står henne nära brister hon.

Paltrow är mycket bra. Verkar gripen både i rollen och applådtacket.

"We will rock you" är en helt annan sorts föreställning. En musikal som försöker göra för Queen vad "Mamma mia" gjort med ABBA. Kvicke författaren Ben Elton har skrivit en story som väver in Queens låtar i en science fiction-historia 300 år framåt. All musik skrivs av datorer och instrument är förbjudna. Men en ung man hör texter i sitt huvud och får kontakt med motståndsrörelsen bohemerna.

Han heter Galileo, hans flicka Scaramouche och styckets skurk Killer Queen.

Bohemerna har läst sig till rockhistorien, fast missförstått en del, och har namn som Paul McCartney och Cliff Richard. En muskulös svart hård kille kallar sig stolt Britney Spears, en tjej heter Meat Loaf.

Finalen är fantastisk med "We will rock you" och "We are the champions". "Bohemian rhapsody" blir extranummer.

Kul för rockfans. Publiken står upp och jublar. En mycket brittisk kväll.

Bäst på scen