Censuren avgör bara vad som är skadligt

NÖJE

Är svenska sjuåringar hårdare än amerikans-ka?

På onsdag är det biopremiär för "Sexig, snygg och singel" med Cameron Diaz. En orgie av snopp-skämt och spermafläckar.

Tillåten från 17 år i USA. 7 år i Sverige.

Men den svenska censuren rekommenderar inte filmer.

De avgör bara vad man blir sjuk av.

Och det är förmodligen ingen som blir sjuk av den underlivsfixerade "Sexig, snygg och singel". Det är å andra sidan ingen som blir särskilt glad heller.

I en scen börjar huvudpersonerna Cameron Diaz, Christina Applegate och Selma Blair att prata om vad man måste säga till en kille. Att hans snopp är för stor. De turas om att kläcka variationer på den repliken medan de börjar stöna allt mer högljutt. Folk på kaféet stirrar och tjejerna drar i gång ett sångnummer där de illustrerar att snoppen är för stor för att passa här (skrevet) och här (rumpan) och här (munnen).

Ett annat sångnummer i den här osannolika kalkonfilmen startar sedan Selma Blair fastnat med en stor piercad snopp i halsen. Brandmän och sjukvårdare ska ta henne till sjukhus men i stället föreslår Cameron Diaz och Christina Applegate att alla, inklusive hon med snopp i gapet, ska sjunga balladen "I don"t wanna miss a thing" ur "Amageddon". Alla sjunger.

I USA gav censorerna filmen "R", vilket betyder att de rekommenderar att man ska vara 17 år eller äldre. I England fick den 15-årsgräns. I Sverige är den tillåten från 7 år.

Censuren, eller Statens biografbyrå som den heter, klipper numer inte i några filmer, och de klagomål de får från svenska folket handlar enbart om åldersgränser. Att de är för låga.

Men de svenska gränserna är inga rekommendationer.

- Vårt pedagogiska problem är att vi inte alls tar ställning till filmernas lämplighet, säger Gunnel Arrbäck, chef på biografbyrån.

- Vi bedömer bara risken för psykisk skada.

Så är lagen.

I Norge finns ett annat system, där censorerna också bedömer lämpligheten. Då kan de komplettera åldersgränsen med information om vilka filmen passar för. Svenska myndigheten funderar på ett liknande system.

Tiderna ändras. När snälla "E.T" kom 1982 fick den 11-årsgräns i Sverige. Nu får 7-åringar se den betydligt läskigare "Sagan om ringen".

Kamratposten hade tänkt recensera "Sexig, snygg och singel", en barntillåten komedi. Men kollade med filmbolaget innan de skickade en knattereporter. Filmbolaget sa att nej, den är nog inget för era läsare.

Föräldrar som undrar över lämpligheten i olika filmer ska alltså inte luta sig mot biografbyråns åldersgränser. Sök information på annat håll.

Aftonbladet är ett bra ställe att börja.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]