Spänningen var olidlig – skulle Stewart platsa?

NÖJE

Många vill vara Frank Sinatra.

Få lyckas.

Nu senast är det Rod Stewart som ger sig på den amerikanska sångskatten.

Jag tycker Stewart lyckas hyfsat. Han dansar igenom klassiker som "The way you look tonight", "They can"t take that away from me" och "The nearness of you" på lätt fot.

Problemet är inte hans röst utan de väldigt mesiga arrangemangen, som gör att hans färska cd "It had to be you" bara rinner förbi.

Stewarts röst är så nedmixad att skivan blir en blek kuliss. Varje gång jag satt på den blir jag överraskad när den plötsligt är slut. Det är bara få sånger där Stewarts tolkning kräver uppmärksamhet.

Om man sätter sig och lyssnar noga tycker jag ändå mer om Stewarts försök än de som Robbie Williams och Bryan Ferry gjort. Williams försökte gå i Frank Sinatras skor med storbandsarrangemang, och det var kul på några spår. Men som helhet blev hans "Swing when you"re winning" en trevlig karaokestund.

Bryan Ferry låter alltför förtjust i sin egen röst utanför Roxy Music. Jag gillar verkligen inte när han förstör Dylan-låtar, men tycker också hans möte med klassikerna på "As time goes by" är tråkigt. Ungefär samma låtar som Rod Stewart, men inte roligare.

Nej, jag lyssnar hellre på kvinnor som ger sig på de evigt gröna sångerna. Norah Jones fina "Come away with me" har jag tjatat om sedan den kom i våras, en blandning av många genrer.

Diana Krall har mer jazz i blodet, och på aktuella konsertskivan "Live in Paris" återvänder hon till tonen på sina tidigare skivor. Att se henne live är fantastiskt. Cd:n är mer ojämn, men här finns några riktigt bra höjdpunkter.

Även när hon gör Joni Mitchell och Billy Joel.

Varje vecka sammanställer vi på centret för bra Gershwin-sånger en topplista över tolkningarna av "You can"t take that away from me".

Spänningen var olidlig - skulle Rod Stewart ta sig in med sången, som trots allt är den bästa på hans nya cd? Dessvärre inte. Han misslyckades, precis som Robbie Williams.

Här är veckans lista av bästa versionerna av "They can"t take that away from me":

1 Fred Astaire

2 Billie Holiday

3 Frank Sinatra

4 Louis Armstrong

5 Miles Davis

6 Diana Krall

7 Judy Garland

8 Peggy Lee

9 Charlie Parker

0 Sarah Vaughn.

Orsaker till extas

Jens Peterson