"Sagan om ringen" har blivit längre och bättre

NÖJE

- Jag vill att fansen ska kunna se den långa versionen av "Sagan om ringen" innan nästa film har premiär i jul.

Det sa Peter Jackson när vi möttes på Nya Zeeland i somras.

På tisdag kommer årets häftigaste video/dvd.

På bio klippte Jackson nämligen bort en scen som han tycker är viktig för de fortsatta två filmerna.

- Det är när Galadriel ger sällskapet gåvor innan de vandrar i väg, säger Jackson. Hennes presenter får betydelse för vad som händer senare. På bio tyckte jag scenen bromsade upp.

Den långa versionen av "Sagan om ringen" är 3 timmar och 20 minuter, och ger berättelsen mer djup och ett bra tempo. Här finns plats både för mer eftertanke och mer action. Här finns både helt nya scener och förlängda tidigare scener.

Den förlängda versionen har fyra dvd.

Filmen ligger på två dvd, med hela fyra olika kommentatorspår. På de två andra ligger sex timmar av dokumentärer som berättar hur filmerna gjordes. Mycket bra bakgrundsfilmer, som verkligen avslöjar och förklarar. Bättre än på den dvd som kom i augusti, där extrafilmerna var stressade reklampuffar.

Här visas hur filmtricksen gjordes, in i minsta detalj. Nästan för många hemligheter avslöjas.

- Peter sa till mig att när alla tre filmerna finns på dvd kommer det att vara den mest väldokumenterade filminspelningen någonsin, sa Ian McKellen när vi såg den långa versionen tillsammans på Peter Jacksons bio i Wellington i somras.

Med oss var också Viggo Mortensen, som var mycket nöjd med den förlängda versionen.

- Jag tycker det blir den definitiva, den som kommer att leva i framtiden, säger Viggo Mortensen. Man får veta mer om Gimli, om Aragorn och om livet i Hobsala. Om alvvärlden. Tolkien-mytologin är alvcentrerad.

Och så får vi se dig sjunga lite?

- Ja, det var en fin scen som klipptes bort på bio. Den visar en mjukare sida av Aragorn.

I kommentaren berättar Peter Jackson bland annat att han ville göra öppningen, där han berättar den tidiga historien kring Sauron och ringen, som en James Bond-film. Omedelbar action. Att det enda bråk han hade med det amerikanska filmbolaget var om just den prologen. De ville att den skulle vara högst två minuter. Jacksons prolog är sju minuter, och han vann bråket.

Men vad betyder lite mer tid?

Bättre film.

När alla tre delarna är klara kommer frågan inte att vara om filmen är två timmar och 50 minuter eller tre timmar och 20 minuter. Då handlar det om en lång berättelse, som antingen är 9 eller 10 timmar lång.

Och då är längre bättre.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]