Helt rätt att lyfta fram "Lilja 4-ever"

NÖJE

Helt rätt. "Lilja 4-ever" var förra årets bästa svenska film och ska ha flest nomineringar.

Lukas Moodysson befäster sin ställning som Sveriges mest intressante filmare. Och mest nominerade - och han har bara inlett sin karriär.

Min andra favorit förra året var Stefan Jarls dokumentär "Muraren" om Thommy Berggren. Nu är den nominerad i den rätt nya dokumentärklassen - annars hade den väl varit given bland de bästa filmerna. Jarl kunde gott nominerats för regi.

Som helhet är det vettiga nomineringar. De bästa filmerna har fått flest.

Men här finns också en del underligheter. "Alla älskar Alice" är nominerad som bästa film. Men vad har gjort den bra, enligt Guldbaggejuryn?

Tydligen inte regissören Richard Hobert som inte är nominerad, inte heller som manusförfattare. De två kvinnliga huvudrollsinnehavarna Marie Richardson och Lena Endre är märkligt nog inte nominerade. Filmens förtjänster enligt Guldbaggejuryn är foto, Mikael Persbrandt och Marie Göranzon som elak svärmor.

Konstigt åt andra hållet är det för "Bäst i Sverige".

Ulf Malmros är nominerad som bästa regissör. Peter Birro är nominerad för bästa manus. Och sen... inget mer. Hur kan man framgångsrikt regissera ett bra manus utan att det blir en bra film?

Nåja. Sådär blir det när rösterna görs oberoende av varandra. Som helhet är det här systemet bättre än när en jury ska sitta och snacka ihop sig och kompromissa.

Det har blivit en i stort sett väntad nomineringslista från ett hyggligt svenskt filmår. Guldbaggefolket uppmärksammar även välförtjänt Tova Novotny i "Den osynlige", som orättvist få hittade på bio.

Och vilka vinner Guldbaggarna?

Räkna med mycket "Lilja 4-ever" den 3 februari när galan sänds i SVT.

Jens Peterson