Kampanjerna avgör vem som får priset

NÖJE

I natt är det dags för Golden Globe.

Filmpriset som är en uppvärmare för Oscar.

Hollywood drar igång valkampanjen.

Att vinna Oscar handlar om att annonsera mycket och att vara trevlig mot många i branschen.

Jo, man måste väl ha en hyfsad film i ryggen också.

Men slutstriden om Oscarstatyetterna utkämpas på annonssidorna i Los Angeles-press och branschtidningar som Variety.

I natt sätter kampanjerna verkligen igång. Den som vinner Golden Globe har ett försprång inför Oscarsnomineringarna. Men bara att synas är viktigt, så därför kommer de största stjärnorna lydigt till Golden Globe, även om det egentligen är ett litet lustigt pris av en liten lustig samling utrikeskorrespondenter i Hollywood.

En saknas dock: Jag skulle ge Andy Serkis pris för Gollum i "Sagan om de två tornen". Men Globe-gänget har hittat flera andra bra kandidater och många av dem lär vi återse när Oscarsnomineringarna kommer den 11 februari.

Då måste både Jack Nicholson ("About Schmidt") och Daniel Day-Lewis ("Gangs of New York") bli nominerade.

Likaså trion i den mycket begåvade musikalfilmen "Chicago": Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones och Richard Gere.

Jag tycker också att Julianne Moore är fantastisk i "Far from heaven" och Hugh Grant är värd ett pris för "Om en pojke". Michael Caine är väldigt bra i "Den stillsamme amerikanen", och Paul Newman måste vinna för "Road to Perdition".

Jag har inte hunnit se "Timmarna" ("The Hours") men romanen är mycket bra och alla uppgifter talar för att Meryl Streep, Nicole Kidman och Julianne Moore är strålande även där. Streep har också en chans för underhållande "Adaption".

"Insomnia" kom tidigt i USA, men både Al Pacino och Robin Williams är bra där. Och Williams är stark i en ovanlig roll i "One hour photo".

Steven Spielberg kom med två sevärda filmer: "Catch me if you can" och "Minority report". Vad säger Oscar?

Bästa film då?

I Golden Globe skiljer de på drama och komedi/musikal, så där finns 10 nominerade. Ska man koka ner det till fem Oscarskandidater kan man gissa på "Chicago", "Gangs of New York", "The Hours", "Sagan om de två tornen" och ... ja, blir det Polanskis "The pianist", Nicholsons enmansshow "About Schmidt", "Adaptation" eller "Om en pojke"?

Eller "Mitt stora feta grekiska bröllop"? USA älskar en askungesaga och den romantiska komedin som gjordes för lite pengar har blivit historiens mest vinstgivande per insatt dollar. Men det vore ju ett skämt om den tävlade om bästa film.

Å andra sidan har de gott om vinstpengar att annonsera för.

Och det är kampanjerna som avgör.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]