Snälla, spar snacket till bion har tagit slut

NÖJE

Största möjliga tystnad önskas.

Hos biopubliken.

Nu hjälper SF till att dämpa bullrarna på biograferna.

Jag har skrivit flera gånger om hur tröttsamt det kan vara att se film på bio. På grund av alla som pratar under filmerna, med varandra eller i mobiltelefon. Som förstör för resten genom att kommentera handlingen eller förklara något som de tror att de är ensamma om att förstå eller fråga kompisar var de sett den där skådisen förut.

Jag får också många samtal och e-post från läsare som håller med och ledsnat på biosabotörerna.

När jag skrev om problemet i september reagerade även SF Bio. Nu har de tagit fram en 20 sekunder lång film som sedan en vecka tillbaka rullar före varje biovisning i landet. Den heter "Låt filmen tala för sig själv", och inleds med en skränig mobilsignal.

Sedan säger en speakerröst "Du har väl stängt av mobilen?" och "Schhh - du stör väl inte under filmen?".

Bra. Ett steg i rätt riktning. I England och USA finns liknande påminnelser om att hålla tyst, och där har det effekt.

Men det är inte bara tonårskillar som bio som tjattrar.

Även på teatern finns tv-skadad publik. Mogna kvinnor som är teaterterrorister och absolut ska tjafsa om saker mitt under pjäsen. Det lyfter inte precis föreställningen när man sitter och ser "Ett dockhem" på Stockholms stadsteater och en senior i bänken intill säger till sin väninna "nu går Nora ut och skjuter sig".

(Nej, det gör hon inte).

Snälla. Prata efteråt i stället.

Jag har läst om tipsen för Göteborgs filmfestival. Folk ser fram emot Jack Nicholson i "About Schmidt" och Josef Fares "Kopps", palestinska "Gudomligt ingripande", Michael Moores "Bowling for Columbine" och Adam Sandler i "Punch drunk love".

Och jo, de blir säkert festivalens höjdpunkter. Men det är ju filmer som snart kommer på vanliga biografer. Det behövs ingen festival för sådant. Varför kämpa om de få biljetterna till Jack Nicholsons "About Schmidt" på festivalen, när man lika gärna kan se den på bio från och med fredag?

Det speciella med en festival måste väl vara det som man normalt inte får chansen att se?

Annars blir det bara en lokal förhandsvisning av biosäsongen.

När det gäller de stora repertoarfilmerna får Göteborg det från Cannes och Venedig som inte hunnit få biopremiär.

Berlin blockerar nyare pärlor, som visas i den tyska huvudstaden i februari. Som de två utomordentligt sevärda "Chicago" och "Timmarna" ("The Hours"). Fast ni behöver inte åka till Berlin.

"Chicago" kommer på svenska biografer 28 februari och "Timmarna", med Meryl Streep, Julianne Moore och Nicole Kidman, 28 mars.

Då har "Timmarna" nog hunnit plocka upp en Oscar för bästa film. Hur bra som helst.

Orsaker till extas

Jens Peterson