”Chicago” och ”Timmarna” är favoriter

NÖJE

Det ser ut att bli en spännande Oscar-gala. Med många bra filmer. Med många färgstarka skådespelare som kan vinna.

Favoriter? ”Chicago” och ”Timmarna”.

”Chicago” är en underhållande och smart filmatisering av musikalen, och Renée Zellweger och Catherine Zeta-Jones är båda mycket bra i den. Räkna med att ”Chicago” vinner åtminstone några av sina 13 nomineringar.

”Timmarna” är en ännu bättre film. Jag skulle ha svårt att välja mellan Zellweger i ”Chicago” och Nicole Kidman i ”Timmarna”. Där är också Julianne Moore värd en Oscar för biroll.

Men vänta. Julianne Moore är också konkurrent om Oscar för bästa huvudroll, för den speciella ”Far from heaven”.

Och det är bara en kategori.

Hur ska man välja bland de manliga huvudrollerna? Daniel Day-Lewis är oförglömlig i ”Gangs of New York”, Michael Caine gör en av sina bästa roller någonsin i ”Den stillsamme amerikanen” - och ändå är Jack Nicholson favorit för ”About Schmidt”. Plus Nicolas Cage som gör en dubbelroll i ”Adaptation” och Adrien Brody i ”The pianist”.

Så där håller det på i kategori efter kategori.

Men det är en handfull filmer som återkommer. Den originella ”Adaptation” skulle jag gärna ge pris. Där har en obefintlig människa dessutom lyckats bli nominerad. Charlie Kaufman har hittat på en tvillingbror som medförfattare, Donald Kaufman. Både Meryl Streep och Chris Cooper är också bra i biroller där.

Streep slår nu rekord i antal skådespelarnomineringar.

Roman Polanskis ”Pianisten” har också fått flera nomineringar, och är ett gripande verkligshetsdrama från andra världskrigets Warszawa. Adrien Brody gör en stark insats i huvudrollen. Men frågan är om Polanski kommer till Oscar-galan. Han är fortfarande efterlyst i USA efter en sexskandal med en minderårig.

Startfältet för bästa sång ser också spännande ut: Förutom låtar ur ”Frida” och en ny ur ”Chicago” finns här U 2, Paul Simon och Eminem.

Något som saknas?

Årets publiksuccé i USA, ”Mitt stora feta grekiska bröllop”, fick en nominering för manus, och det räcker väl. Eminem har med rätta hyllats för ”8 mile”, men han har ju inte bland de bästa manliga huvudrollerna att göra. ”Sagan om de två tornen” har fått åtta nomineringar, men precis som ettan får den nog nöja sig med ett par priser. Det filmbolaget sparar sin reklambudget för att driva Oscar-kampanjer när trean ska nomineras nästa år.

Ändå har den lyckats komma med som en av de fem bästa filmerna.

Kul att Oscar också hittade fina ”Mannen utan minne” från Finland.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM