Smak har ingenting med ålder att göra

NÖJE

Utmärkta tv-serien "Solbacken: avd. E" har visat hur illa äldre människor kan behandlas.

Bland annat genom att enbart bedömas efter ålder.

Det är fel för alla. Ung som gammal.

Missuppfattningen att alla människor i en viss ålder är likadana drabbar många.

De som sitter på ålderdomshem eller andra inrättningar kan klumpas ihop till en anonym grupp som förväntas gilla caféprogram och korsord.

Även finfina "Värsta språket" klumpade ihop "ungdomar" i ett inslag om ifall yngre människor pratade slarvigare än äldre. Men frågan är fel ställd. Alla 20-åringar pratar inte likadant, inte heller 37-åringar. De boende på Solbacken är individer, med olika bakgrund och intressen.

Radio och tv har blivit hysteriskt åldersfixerade och tror att "unga" ska gilla en sak och "gamla" en annan.

Som om alla i samma ålder är likadana.

Trams.

Människors intressen har väldigt sällan med ålder att göra. Det är lika dumt som att tro att folk äter banan i en viss ålder för att sedan gå över till apelsiner. Eller att den som älskar fotboll plötsligt ska bli bowlingentusiast i medelåldern.

Man vaknar inte plötsligt upp och är 30 år och börjar gilla dragspel och de mjukare sidorna hos Lasse Berghagen.

Det är klart att människors beteenden ofta är olika i olika åldrar. Det är klart att man lär sig saker med åren, vilket ofta innebär att man blir mindre tvärsäker,

Men man blir inte en annan människa. Får inte annan smak. Vill inte klumpas ihop i något som tv-chefer och reklamköpare tror är förutsägbart.

Jag har gått på konserter med Helmut Lotti. Han har fans i alla åldrar som går fram till scen för att nedlägga blommor. Varje ny tonårsgeneration verkar nyupptäcka Ulf Lundell och att han skriver sånger som fångar känslorna strax innan man blir vuxen. Människor i alla åldrar ser "Sagan om ringen" och "Chess".

Det här skriver jag inte för att jag är en gubbstrutt på väg mot 50. Jag tyckte samma sak när jag var 17 år. Redan då hade jag klasskamrater som var som små gubbar och gummor. Det har inte med ålder att göra.

Och inte var alla lika i min klass. Än mindre i min årskurs eller hela stan. Ibland får jag e-post från unga killar med motsatt åsikt om någon film. De tycker att någon född på 1980-talet skulle skriva i stället.

Jo visst. Alla födda på 1980-talet är likadana. Tycker likadant om allting.

Hej och hå.

Det pratades om "föryngring" när SVT:s Filmkrönikan gjordes om. I stället har det bara blivit ett program som färre tittar på. Ett skäl är förstås att det ser ut som ett radioprogram, trots att det sägs handla om rörliga bilder.

Om de gjorde ett bättre filmprogram skulle många filmintresserade titta.

Oavsett ålder.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]