Buddaboys lika bra som Cardigans

NÖJE

ÖREBRO

Den som vill ha show och lyx på vardagen åker naturligtvis till Örebro.

Vaa??!!

Jo, faktiskt. Det händer fler och fler kul nöjessaker i Närkes Las Vegas

Nåja, det lyser kanske inga Presley-paljetter över Örebro i isiga april.

Men sedan en tid tillbaka finns Hjalmars nöjeskrog som blivit en lokal succé med showkväll fyra dagar och jazzbrunch på söndagar. Har man tur sjunger lokala Maria Johansson jazz.

Nu hoppas örebroarna att långväga nöjessugna ska bussa sig mot Örebro.

I dessa dagar när folk blir kändisar genom att vara korkade i tv (motto "hellre ökänd än okänd") är det uppfriskande att se nya talanger som sliter för att lära sig underhålla från scen.

Bakom finns framgångarna med Hjalmars revyer och outtröttlige entusiasten Peter Flack. Till revyerna finns redan en stor och trogen publik. Nu väntar showkrogen.

Där roas vi av 13 enterwaiters. Servitörer som sjunger, dansar, är kul - ett grepp som påminner om Wallmans salonger. På Hjalmars nöjeskrog är showen uppdelad i tre delar, med plats för mat och prat.

Hasse Wallmans begåvade salonger, i flera städer, har fungerat som skola för artister. Även i Örebro ser jag flera i den mångsidiga ensemblen som borde dyka upp i andra sammanhang och andra städer så småningom.

Snurrande scenen ligger mitt i restaurangen. Numren är hämtade från många epoker, med viss slagsida åt mognare ungdom. Fats Waller och halmhattar. Elvis. Supremes. Men också en kul schlagergenomkörare.

Tre unga män tolkar Sinatras Las Vegas-gäng. Det finns en Rat Pack-bar.

Krogen har rolig inredning ända ner på toaletterna där Hjalmar berättar fräckisar i hörlurar.

I sommar väntar ny krogshow. 25 september kommer "Hjalmars revy chock".

Örebro är värt en omväg.

Wallmans underhållare turnerar som "Wallmans in concert" i några svenska städer i vår, med premiär i Kalmar den 5 maj. Las Vegas i varje vrå.

Ett trevligt vårtecken är alla popskivor som slår ut.

Som Buddaboys utmärkta debut-cd. I samma klass som Roxettes eller Cardigans senaste. Hitlåt efter hitlåt med oemotståndliga refränger och lekfulla arr.

Om någon utbytesstudent tar med den till York eller New York blir "Lost peoples area" en internationell hit också.

Vi Buddaboys-fans tycker dessutom att de imponerar på scen. Eva Dahlgren på bas, Mija Folkesson på gitarr och Greta Folkesson på trummor låter tätt och mycket och sjunger stämmor som fyller ett eget universum.

Underbart.

Ett annat vårtecken är att alla teatrar i Sverige har bestämt sig för att spela "Allt eller inget/The full Monty". Nästa vecka är det Malmös tur.

Men han som gjorde filmen då? Ni som legat sömnlösa i väntan på Peter Cattaneos andra film kan hyra/köpa "Lucky break" den här veckan. Fängelsekomedi om uppsättning av musikal, med Greg Fitzpatrick-kopian James Nesbitt i huvudrollen.

"Timmarna". Att se och se om.

Orsaker till extas

Jens Peterson