Tv är inte bara bilder - var finns soundtracket?

NÖJE

Det finns många cd.

Men inte den jag vill höra.

Svensk tv-historia. Signaturmelodierna.

Tv är förstås bilder, men det är också ljud. Musik. Det finns många minnen knutna till melodier, av många olika sorter.

England och USA har gott om samling-cd med signaturmelodier från tv. I Sverige saknas "Absolut tv". Vilket är konstigt eftersom det verkar finnas samlingar med Absolut-vilken-skit-som-helst som tema.

Jag skulle blanda svenskt och utländskt.

Ta med både Lennart Hylands trala la la la till "Hylands hörna" och den vemodiga melodin ur "Spanarna på Hill Street". Nyare saker som Stefan Nilssons fina musik till "Skärgårdsdoktorn" och det gamla spännande nu-tänker-dom-i-burarna-musiken ur "10 000 kronorsfrågan".

Ett klassiskt stycke av Morton Gould, som vi nu alltid kopplar till nagelbitning.

En annan konstmusik som blivit förknippad med tv är "Onedin-linjens" pampiga musik, "Spartacus" av Chatjaturjan. Och Beppe Wolgers hade "Godnattstund" till Bachs "Air".

Signaturer talar om vad vi har att vänta, som det avigt knasiga temat som inleder "Six feet under".

Medan Ted Ströms musik till "Tre kärlekar" varslar om vemod.

Vacker musik som i danska "Matador" och töntig musik som till "Humle och Dumle". Tuff musik som signaturerna till "Sportspegeln" eller "Snobbar som jobbar", och skojiga signaturer som till "Anslagstavlan" och "Boktipset". Ninna ninna ninna na.

På 1960-talet fanns de tuffaste. Popprogrammet "Drop in" och tecknade klassikern "Familjen Flinta". "Vi på Saltkråkan" hade ett fint visslande ledmotiv, och vinjetten på "Bröderna Cartwright" höjde pulsen rejält. Jag ler fortfarande när jag hör signaturen till "Lucy show".

För att inte tala om "Prärie" med Clint Eastwood och tidernas tuffaste signatur, "Rolling rolling rolling - Rawhide!".

In med allt på cd. "Vänner" och "Skål". "Dallas"! Kan det bli pampigare? Färska "Handbags and gladrags" till "The Office".

"Mosebacke monarki" och "Monty Python", "Bamse" och "Familjen Addams", "Varuhuset" och "Rederiet". "Jacobs stege" och "The Simpsons". "Suicide is painless" från "MASH".

"Macken" som hade samma låt, men i olika versioner till varje avsnitt. Mysterierna kring "Twin Peaks" gåtfulla tema, förväntningarna kring ett nytt avsnitt av "Mission: Impossible". Resan med Tony Soprano som för oss in i maffians New Jersey.

Knäppt som hos Mupparna eller en alldeles riktig bra poplåt som hos The Monkees.

Mycket av det amerikanska och engelska finns redan, men det vore kul att få det samlat med svenska klassiska signaturer. Och andra länders. De flesta är korta, så det går in massvis på en samlings-cd.

Så ska det låta.

Jo, den signaturen kan också få vara med.

Allt. Musik som skapar bilder när man sluter ögonen.

Orsaker till extas

Jens Peterson