"Ringen" blir återigen mer magisk på dvd

NÖJE

WELLINGTON

3 timmar och 45 minuter.

Så lång är hemmaversionen av "Sagan om de två tornen".

Jag har sett den på Peter Jacksons egen bio. Mer av allt.

26 augusti finns "Sagan om de två tornen" på video och dvd. Precis som med första filmen släpps den bioversionen först. Den 18 november kan vi köpa den långa "extended", hela 45 minuter längre. Den är mycket bra.

Peter Jackson har klippt in nya bitar hela vägen och lagt på ny musik.

Filmen får en annan rytm. Precis som med första filmen vinner "Sagan om de två tornen" på att förlängas.

Här finns flera viktiga nya scener som lyfter.

För de flesta fans blir säkert den långa upplagan den definitiva versionen. I Sverige sålde dvd:n av "Sagan om ringen" 286 000 exemplar, 202 000 av dem var bioversionen. I år har säkert många fler bestämt sig för att vänta och köpa den förlängda i november.

Här finns också nya stunder som leder fram till trean. Vi får se hur Faramir minns tillbaka ett lyckoögonblick med sin storebror Boromir efter ett slag. Då kommer deras far Denethor, en man som båda bröderna ogillar. Han är elak och orättvis mot Faramir och det är han som hetsar Boromir att till varje pris ta med sig Ringen till Gondor.

Vi får se mer av Denethor den andre i "Sagan om konungens återkomst".

Nya Zeeland fortsätter stolt att koppla ihop landet med Ringen-filmerna. Det finns flera serier frimärken med motiv ur filmerna. I oktober släpper postverket riktiga mynt med figurer ur sagovärlden. Betala din kiwi med en Aragorn.

Statliga flygbolaget Air New Zeeland har två jumbojets med bilder ur filmen målade på flygplanskroppen. Fler är på väg.

Och när nyzeeländarna ska ta till riktiga skällsord kallar de varandra för orcher.

Det hände i helgen när landets idrottshjältar All Blacks mötte England i en mycket prestigefylld landskamp i rugby. 1998 möttes de senast här och då vann Nya Zeeland stort. Nu segrade dock engelsmännen tack vare ett stenhårt och bistert försvar.

Och i lokaltidningen här kallades engelsmännen, som kanske inte är jordens vackraste landslag, för "de vita orcherna".

Rugby och ringen hör ihop. När Peter Jackson behövde ljudet av en vrålande folkmassa till orcherna och slaget vid Helms klyfta spelade han in publiken på just en rugbylandskamp.

Den här gången var vi 38 000 som skrek oss hesa. I stadion fanns också Viggo Mortensen, Elijah Wood och de andra hoberna. Fast de hejade på England.

Men inte ens ett sådant svek verkar kunna få nyzeeländarna att sluta dyrka "Sagan om ringen" och allt filmerna betytt för landet.

Det här är Midgård och alla rödkindade öbor är mycket stolta.

Orsaker till extas

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM