Sinatras butler var med – ända in i badrummet

NÖJE

Alla kändisars skräck.

Den som vet hemligheterna skriver en avslöjande bok.

Nu öppnar Frank Sinatras betjänt munnen.

George Jacobs arbetade som Frank Sinatras allt-i-allo från 1953 till 1968. Då fick han sparken för att han dansade med Mia Farrow på en klubb. Han är inte den ende som drabbades av Sinatras ilska. Boken beskriver en temperamentsfylld stjärna.

Sinatra slår sönder porslin, kraschar hotellrum och skriker oförskämdheter. När Elvis Presley blir framgångsrik försöker Sinatra förgäves förstå varför. Han avskyr 60-talspopen med The Beatles i spetsen. Han kallar sin svarte betjänt Jacobs för det nedsättande ”spook”.

En bitvis sorglig och solkig historia. På var och varannan sida passerar prostituerade, som Sinatra och hans kompisar köpte oavbrutet. Ett gäng tragiska sexmissbrukare.

George Jacobs anställdes hos Sinatra 1953, när sångaren ansågs som slut. Det vände med Oscarsbelönade rollen i ”Härifrån till evigheten” och en rad framgångsrika skivor på Capitol. Jacobs är med när Sinatra blir världens största popstjärna.

Dock ingen nöjd man. Hela tiden är Frank Sinatra fortfarande kär i Ava Gardner, som gång på gång avvisar honom.

Sinatras store idol var Humphrey Bogart och han modellerade sina sprit- och rökvanor efter Bogart. När denne dog hade Sinatra enligt boken en affär med änkan Lauren Bacall. Och gjorde brutalt slut med henne.

Sinatra var mycket imponerad av Bing Crosby. Det var inte ömsesidigt.

Många berömda namn. George Jacobs får passa upp på Sinatras gäster och ser Greta Garbo och Marlene Dietrich bada nakna och kyssas när de lånar ett av Sinatras hus.

Betjänten var med. Ända in i badrummet och garderoben. Han berättar att Sinatra duschade fyra gånger om dagen och var besatt av renlighet. Alltid pressveck på byxorna. Sinatra hade särskilda kalsonger för att dölja hur storväxt han var mellan benen. Han hade tidigt en stor samling tupéer och hattar som skulle dölja det tunna håret.

Boken berättar mer än vad man vill veta. Det är ingen snygg bild Jacobs ger av Sinatras affär med Marilyn Monroe.

Även superkändisar är tarvliga och osäkra.

George Jacobs, som skrivit boken tillsammans med William Stadiem, är ändå full av respekt för sin gamle arbetsgivare. Men det blir patetiskt med alla prostituerade, och Sinatras fjäskande för den förskräcklige Joe Kennedy som fixade fram presidentjobbet åt sonen John F. Vänskapen med presidentklanen och gangsterbossen Sam Giancana har tidigare skildrats. Men George Jacobs var med på festerna.

Sinatras egen pappa blev aldrig imponerad av sin berömde son.

Ett liv med mycket smärta och ensamhet. Kanske det som hörs när Sinatra sjunger. 1900-talets bästa sångare nådde högst och fick allt men verkar ändå mest förbannad och osäker.

Den amerikanska mardrömmen.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM