Långa "Ringen"-filmen är bättre - på alla sätt

NÖJE

Köpa nu eller vänta?

Bioversionen av "Sagan om de två tornen" finns nu på video och dvd.

En 45 minuter längre film, och bättre, kommer den 18 november. Ska du bara äga en är det bäst att vänta.

Precis som med första filmen har Peter Jackson klippt ihop en förlängd version som kommer i en box om fyra dvd:er senare.

Tvyärr släpps de inte samtidigt så fansen kan välja. I dag kan man endast köpa den film som gick på bio. Tillsammans med aptitretare på tredje filmen och, fräckt nog, en puff för den kommande längre upplagan.

Naturligtvis är det ett oemotståndligt köp för "Ringen"-fantaster. Som säkert skaffar båda dvd-versionerna.

Men den som bara vill ha en "Sagan om de två tornen" ska vänta till november.

Jag har sett den förlängda filmen, och den är bättre på alla punkter. Precis som fallet var med första "Sagan om ringen".

Jag såg längre två tornen i Wellington tillsammans med Viggo Mortensen.

- Filmen är fortfarande bra i bioversionen, men jag tycker den långa är bättre, säger han. Första "Sagan om ringen" kändes som en helt annan film, mycket bättre förlängd. I långa tvåan får man bland annat höra dikten som Eowyn sjunger. En underbar scen där det känns som om man tjuvlyssnar på en sång som sjöngs för tusen år sedan.

Långa versionen lägger till mycket.

- Min favoritscen i två tornen är i Osgiliath med Denethor och hans två söner, säger Viggo Mortensen. Men den klipptes bort på bio. Det är viktigt att få se Denethor, härligt att återse Sean Bean som Boromir och hans kärleksfulla förhållande till brodern Faramir.

Mer djup och detaljer. En rikare berättelse.

Viggo Mortensen tycker det vore synd om tv i framtiden bara kommer att visa de kortare biofilmerna.

- Jag hoppas att folk i första hand minns de långa versionerna, säger han. Jag skulle inte ens vilja se om bioversionen. Vad är meningen?

När första filmen släpptes sålde den i 300 000 exemplar på dvd i Sverige. Cirka 200 000 exemplar var den kortare som gick på bio. Gissningsvis är det fler som väntar till november den här gången.

"Lonesome, on"ry and mean" är en bitvis mästerlig hyllning till Waylon Jennings. Bäst är, som så ofta, Norah Jones som gör en underbar "Wurlitzer prize (I don"t want to get over you)". Vi vill ha mer Norah snart.

Andra säsongen av tv-serien "24" är lika nervöst spännande som ettan.

Börjar snart i TV 4, men det är outhärdligt att vänta en vecka mellan episoderna. Serien är utgiven i England på dvd och finns i välsorterade svenska affärer. Jag köpte omedelbart. Svårt vanebildande.

Men att ägna en helg åt att växla mellan Carolina Klüfts sjukamp och "24" är onödigt stressigt för hjärtat. Livsfarlig puls.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]