Förvirrad filmstjärna kan vinna en Oscar

NÖJE

VENEDIG

Bill Murray spelar amerikan förvirrad av Tokyo. Kate Hudson träffar otrogna fransmän. En annan ung amerikan möter erotiken i Paris. Johnny Depp är bitter turist i "Once upon a time in Mexico".

Många kulturkrockar väntar på bio.

Amerikaner som möter andra länder är en av filmtrenderna här på festivalen i Venedig. En försmak av vad som väntar på bio i höst och vinter.

Inte bara amerikaner. "Herr Ibrahim och koranens blommor" skildrar hur en ung judisk pojke blir vän med en gammal arab i 1960-talets Paris. Människor som förändras av andra kulturer och andra sätt att tänka.

Mest underhållande sker det i Sofia Coppolas starka "Lost in translation", som är en väldigt rolig skildring av en amerikansk filmstjärna som kommer till Tokyo för att göra välbetald whiskyreklam.

På samma hotell där han vandrar sömnlös bor en ung kvinna ( Scarlett Johansson) vars make fotografen är ute på jobb. De blir vänner och upplever märkliga saker.

Bill Murray är så bra att det kan räcka hela vägen till en Oscarsnominering.

Kate Hudson och Naomi Watts är systrar som har olika erfarenheter av franska mäns otrohet i "Le Divorce - skilsmässa på franska".

I "Once upon a time in Mexico" är Johnny Depp en CIA-agent som surar över mexikaner medan han försöker ordna en statskupp. Hans "Are you a Mexican or a Mexican" t?" lär citeras.

Många länder möts i "The saddest music in the world", om en sångtävling i snyftare. En schlagerfestival i moll. Det bygger på ett filmmanus av Kazua Ishiguro ("Återstoden av dagen").

På 1990-talet hade Colin Nutley rättigheterna, men släppte dem. Nu har historien ändrats från dagens London till 1930-tal i Kanada, en svartvit absurd komedi gjord i stumfilmsstil. Isabella Rossellini spelar en ölbryggare som fått båda benen amputerade.

En typisk festivalfilm.

Lars von Trier är förtjust i regler och sätter upp fem krokben, "5 obstruktioner", för kollegan Jørgen Leth i en mycket intressant tävlingsfilm.

Leth gjorde på 1960-talet "Den perfekta människan". Nu får han av sin beundrare von Trier i uppgift att göra fem nyinspelningar av den, alla med olika sorters hinder för att utmana och provocera Leth.

Resultatet blir mycket intressant, och filmen är rolig och fascinerande och tänkvärd. Estetik och moral som korsord.

Bröderna Coens nya "Intolarable cruelty" parar cyniske advokaten George Clooney med farliga skilsmässoveteranen Catherine Zeta-Jones. Stjärnor det slår gnistor om.

Och en komedi kring den vanligaste kulturkrocken av dem alla.

Den mellan kvinna och man.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]