Många svettas - av helt olika anledningar

NÖJE

NEW YORK

Någonting har hänt.

Nöjes-USA ser annorlunda ut. Skivköpare är äldre. Unga tv-tittare försvinner. Och succémusikal tappar publik.

Jag åker till New York för att heja fram Marianne och Irina som springer maraton. November i New York kan vara isande vinterkallt eller ljuvligt höstmild. Nu är allt upp och ner. Det är högsommarvärme. Löven i Central Park är brandgul-röd-gula på det där När Harry träffade Sally-viset, men under dem vandrar folk med bar överkropp och på uteserveringarna sitter man vid midnatt och suckar över hur fuktigt hett det är.

På Broadway suckar producenterna till "The producers", den historia som vi svenskar känner som "Det våras för Hitler". Jag såg den vid premiären i april 2001. Med Matthew Broderick och Nathan Lane var Mel Brooks musikal en succé, och den vann tolv Tony-priser.

I början slog den kassarekord också och producenterna till "The producers" tog bra betalt för biljetterna. 480-dollarsplatser var de dyraste på Broadway, alltså över 3000 kronor för en föreställning.

Men nu går "The producers" dåligt. Nathan Lane och Matthew Broderick är inte med längre och de har haft svårt att hitta rätt ersättare. De försöker nu få en stjärna tillbaks för ett tremånaders gästspel. "The producers" lär inte bli en långkörare som "Cats" eller "Phantom of the opera".

"Mamma mia!" går däremot bra fortfarande.

I skivaffärerna ser det också lite annorlunda ut. Skivbolagen har upptäckt att även de som inte är tonåringar köper cd. 25 procent av alla cd som inhandlas i USA köps av människor över 45 år, en fördubbling jämfört med för några år sedan.

På topplistan, och i affärerna, exponeras nu nya cd med Rod Stewart, Bette Midler, Barbra Streisand och The Eagles som verkar släppa ungefär samma greatest hits-samling vartannat år. Medelåldern slår tillbaka.

I den allmänna krisen börjar skivbolagen till och med intressera sig för de äldre kunderna.

Skivaffärerna har dock anledning att vara nervösa. Färska siffror i New York visar att nu säljs fler låtar via internet än i butik. Detta är alltså den legala försäljningen, folk som laddar ner via nätbutiker som Apple iTunes och betalar knappt åtta kronor per sång.

Sedan i juni har de i USA laddat ner och betalat 7,7 miljoner låtar legalt över nätet. Samtidigt har det sålts 4 miljoner cd-singlar.

Tiderna förändras.

Och New York. Min älsklingsbokhandel på 57:e gatan ligger inte kvar.

På bio går spännande "Runaway jury", en av de bättre John Grisham-filmatiseringarna. John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman och Rachel Weisz har huvudrollerna i rättegångsdramat. I boken handlar det om en stämning mot ett tobaksbolag, i filmen är det vapenindustrin som ställs till svars.

Det är hårda tider för storbolagen. Många som svettas i New York, av olika anledning.

Orsaker till extas

Jens Peterson [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM