Mästaren tackar Hugh för karriären

NÖJE

LONDON

Richard Curtis har svart bälte i humor. Richard Curtis är tungviktsmästare i romantisk komedi. Nästa vecka kommer "Love actually", manusmästarens regidebut.

Än en gång med Hugh Grant.

Richard Curtis har skrivit "Fyra bröllop och en begravning", "Notting Hill" och vässat till "Bridget Jones dagbok".

Dessutom: Han skrev "En lång en" där Emma Thompson gjorde filmdebut och tv-serierna, "Inte Aktuellt" ("Not the 9 o"clock news"), "Mr Bean" och "Svarte orm".

Richard Curtis är en kul kille.

Och sympatisk. Men bakom allt det roliga ligger massvis med hårt arbete. Richard Curtis skriver och skriver om. Sedan ändrar han och skriver om och putsar och bearbetar och sedan läser hans fru igenom och sedan förbättrar han igen.

- Varje film tar minst tre år, säger Richard Curtis. Och nu hade jag flera idéer jag burit omkring så jag tänkte "varför inte samla alla i en film".

Resultatet är "Love actually" där 20-talet huvudpersoner är inblandade i olika sorters kärleksbekymmer.

Hugh Grant spelar Storbritanniens premiärminister och Emma Thompson hans syster.

Jag träffar Richard Curtis och Hugh Grant tillsammans på ett Londonhotell.

De är båda lika artigt engelska med att hylla den andre och lika trivsamt självkritiska kring sin egen roll.

Alltså säger Richard Curtis:

- Hugh har gett mina rollfigurer cynism, gjort dem mer skeptiska och minskat sötman. Jag hade stor tur i "Fyra bröllop" med att Hugh totalt förstår vad jag försöker göra. Min karriär hade gått sämre utan Hugh än hans utan mig.

- Det är väldigt snällt att du säger det. Men skitsnack, säger Hugh Grant.

Han har däremot lånat en del av Curtis person.

- Ja, i "Fyra bröllop". När jag fått rollen satt jag med manuset i Australien där jag spelade in "Sirens". Även om det var väldigt roligt och bra kunde jag inte höra rollfiguren. Han verkade vara en underlig mix av ironisk och spydig (som jag och mina vänner är jättebra på) och varm och god (som jag inte alls känner till). Men när jag träffade Richard förstod jag att sådan är han. Så jag spelade Richard.

Richard Curtis är den store romantikern. "Love actually" är en hyllning till kärleken. Och musiken.

Väljer du låtar tidigt?

- Jag är besatt av musik, säger Richard Curtis. "Love actually" bygger mycket på en sång av XTC, "The Loving". Joni Mitchells "Both sides, now" kom in tidigt.

Richard Curtis kan verka mycket brittisk men är född på Nya Zeeland och bodde som barn i Stockholm mellan 1964 och 1968. Sedan dess älskar han svensk 60-talspop. Hootenanny Singers. Hep Stars.

- Jag minns en Oppopoppa-konsert med Ola & The Janglers. Jag ville ha en autograf men Ola var dum mot mig.

Ur en sådan hård uppväxt uppstår komiken.

Orsaker till extas

Nemo.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM