Oscar kvar i täten – med tuffare regler

NÖJE

USA pratar om Oscar.

Nya tider, nya regler. Världens mest omtalade filmpris kämpar för att fortsätta vara nummer ett.

Akademin bakom Oscar har gjort några förändringar inför nästa utdelning.

Priset delas ut tidigare. 29 februari 2004 i stället för slutet av mars. Oscar vill inte komma efter alla andra filmpris.

Och de försöker kontrollera kampanjerna bakom filmer. Har infört hårdare regler mot fester och satt gränser kring den enorma annonseringen. Det har lönat sig att ösa på med reklam för filmer och skådespelare - den som satsat mest har också lyckats vinna statyer. Nu försöker de stoppa det sättet att köpa Oscar.

Mest kontroversiellt blev beslutet att stoppa dvd åt alla som röstar.

Tidigare har medlemmarna fått dvd på tänkbara nomineringar och kunnat se filmerna hemma.

I september stoppade akademien så kallade "screeners", bland annat med motiveringen att många av dem är underlag för pirat-dvd och nedladdningar via nätet.

Men efter våldsamma protester blev det en kompromiss.

Alla som är med i akademin och ska rösta på Oscar kan få vhs-kassetter av filmerna. Individuellt märkta så bolagen kan spåra piratkopiering.

Men inga dvd.

Och ingenting till alla de som röstar på andra priser, till exempel Golden Globe.

Så några organisationer, som Los Angeles filmkritiker, blev så sura att de inte tänker göra någon bästa filmlista alls i år. Journalister, skådespelare och regissörer, som inte är med i Oscarakademien, känner sig förolämpade över att de anses läcka filmer till pirater.

Kritikerna mot screeners-förbudet menar att smalare filmer som går kort tid på bio, nu har svårare att nå ut och få nomineringar.

Vi får väl se.

Samtidigt surras här i USA om vilka som är aktuella för Oscar. Trots att alla filmer ännu inte haft premiär finns det några favoriter.

New Line har sagt att de kommer att satsa allt på att "Sagan om konungens återkomst" ska vinna Oscar. Eftersom de två tidigare varit nominerade som bästa film borde den också hamna där. Till att börja med. Gissningsvis kommer New Lines kampanj, om inte de nya reglerna hämmar, att ge nomineringar åt Peter Jackson för regi och Viggo Mortensen som skådespelare.

Det är dessutom en film som de flesta röstande lär se.

Övriga favoriter är Sean Penn och "Mystic river", Russell Crowe och "Master and commander", Nicole Kidman, Jude Law och "Cold mountain", Bill Murray och "Lost in translation".

Johnny Depp för biroll i "Pirates of the Caribbean" förstås.

Och så måste "Hitta Nemo" vinna Oscar som bästa animerade.

En god Oscarnyhet: Billy Crystal blir åter programledare den 29 februari.

Orsaker till extas

Foto: Buena Vista
Animerade filmen ”Hitta Nemo”.

Jens Peterson