Hela stan blev ett enda premiärparty

NÖJE

WELLINGTON

Världspremiären av "Sagan om konungens återkomst" i måndags var en imponerande upplevelse.

Hela Wellington förvandlades till en scen. Vingbest vid bion, vingbestar på festen.

Det började flera dagar tidigare.

Febern kring premiären steg när skådespelarna kom till Nya Zeeland i förra veckan. Evenemang och framträdanden. Fester.

Viggo Mortensen ställer ut foton på två gallerier i Wellington. Han läste dikter på en mycket slutsåld tillställning, som var personlig och intim.

Viggo Mortensen delade scenen med tre nyzeeländska poeter, där de två kvinnorna Hinemoana Baker och Tusiata Avia imponerade mest.

På lördagskvällen dirigerade kompositören Howard Shore sin "Six movements for orchestra and chorus", musik från alla tre Ringen-filmerna. En underbar upplevelse med New Zealand Symphony orchestra.

Ett par duktiga operaröster förstärkte sångnummer, tillsammans med maffiga körer, och som en överraskning dök Viggo Mortensen upp och sjöng en ballad. Som han själv skrivit melodin till och sjunger i "Sagan om konungens återkomst".

I publiken satt bland andra Peter Jackson och hans partner Fran Walsh, samt Elijah Wood och Orlando Bloom.

Jackson fick stående applåder när han kom till konserthallen. Precis som på bion och överallt annars där han visar sig. Jackson är inte lång, men det största Nya Zeeland har just nu.

Världspremiären var en heldagstillställning, där vi redan till frukost samlades bland prylar, rustningar, vapen och miniatyrer ur filmerna. Sedan mötte alla skådespelarna pressen, innan det var dags för den långa paraden genom Wellingtons gator.

Stadens historiskt finaste biograf har renoverats för mycket pengar och hade stor duk och fantastiskt ljud.

Bion rymmer 750 personer, men premiärfesten samlade 2 700 i en stor lokal som inretts som en sal i filmstaden Minas Tirith. Ett vackert vitt träd. Ett mycket påkostat kalas med stjärnorna på plats. Två vingbestar, de där drakliknande kreaturen som nazgul flyger runt på, hängde i varsin del av festlokalen. Plötsligt dämpades ljuset och de flög genom rummen.

Här på Nya Zeeland köpte jag härom veckan Viggo Mortensens busfärska cd, "pandemoniumfromamerica". Bland musikerna finns Elijah Wood, Billy Boyd och Dominic Monaghan. Men den som vill ha hob-gulliga sånger och mjuka toner får leta någon annanstans. Viggo Mortensen gör drömska musikcollage bakom diktläsning. Elijah Wood har skrivit en lustifikation som heter "Half fling" som han och Monaghan sjunger.

Kul kuriosa, en ordvitsande titel kring "halfling" som hoberna kallas av andra. Men knappast en cd som får samma genomslag som filmerna.

Orsaker till extas

Jens Peterson