Mitt tips: Det blir en fjärde film om ringen

NÖJE

Nu har det börjat.

"Sagan om konungens återkomst" rullar på biograferna. Äntligen kan fansen se finalen. Men vad händer sedan? Blir "Bilbo" film?

Tredje delen av Peter Jacksons film visas överallt. I Sverige går den på rekordstora 170 kopior runt landet.

I natt var det premiär, men redan kommer frågorna om fortsättningen.

En sak är klar.

Det släpps en förlängd version av "Sagan om konungens återkomst" på video/dvd nästa år. Hur lång?

Minst en halvtimme längre, men Peter Jackson sa senast jag träffade honom att han har en timme bra material, "fast allt kommer inte med".

- Som dvd-tittare har jag aldrig gillat när de har bortklippta scener som sin egen lilla avdelning, säger Peter Jackson. Man får se dem utanför sitt sammanhang och de blir aldrig särskilt intressanta. Jag har alltid lovat mig själv att om jag tar med bortklippta scener ska jag lägga in dem på rätt ställe i filmen.

Nästa fråga som ringenvännerna ställer: Kommer "Bilbo" (The Hobbit) att filmas? Boken som kom före "Sagan om ringen"-trion, där det först berättas om Gandalf och ringen.

Svar: Ingen vet.

Problemet är att två olika bolag har olika rättigheter. De måste komma överens först.

- Ingen har frågat mig om "Bilbo", säger Peter Jackson. Jag antar att New Line är ekonomiskt väldigt motiverade att göra filmen. Jag tror inte att de pratar med mig förrän de löst rättigheterna. Jag skulle gärna göra filmen, men i så fall dröjer det flera år. Först ska jag bli klar med "King Kong".

- Men det skulle kännas konstigt om någon annan gjorde "Bilbo", säger Peter Jackson.

Stalltips: Det blir en filmad "Bilbo". Men det dröjer.

Några andra Tolkienhistorier som filmas av Jackson? Knappast.

I söndags tog Peter Jackson farväl av sju års arbete med filmerna. Galapremiären i Köpenhamn var hans sista. Och han var lite vemodig och rörd vid visningen av "Ringenes herre - kongen vender tilbage" som de kallar den där.

Danska drottningens närvaro var ett skäl att Peter Jackson for till Danmark.

- Jag vet att drottningen har en bakgrund med berättelsen, att hon gjorde illustrationer av boken och sände dem till professor Tolkien, säger Peter Jackson. Jag beundrar att hon har en koppling till "Sagan om ringen".

Drottning Margrethe illustrerade den danska utgåvan av "Sagan om ringen" under namnet Ingahild Grathmer. Den gavs ut första gången 1977.

Hon greps av ringens historia under en tid i England.

Själv börjar jag känna mig som Gollum, en ringenmissbrukare efter många besök på inspelningar, premiärer och intervjuer. Men det är för tidigt att checka ut. I natt drog biofebern igång runt världen.

Det blir en lång midvinter i Midgård.

Orsaker till extas

Jens Peterson