Nu går startskottet för årets stora filmhelg

NÖJE

Årets julklapp är ett biobesök.

Som alla år.

Julen är svenskarnas stora biohelg. Och den som inte kommer i väg på bio kan filmfrossa framför tv:n.

En av fördelarna med "Sagan om ringen"-filmernas framgång är att de skapat en trevlig biotradition. För tredje vintern i rad vallfärdar svenskarna till biograferna för några timmars spänning. Unga och gamla, kvinnor och män, långa och korta.

Närmare två miljoner svenskar har sett var och en av de två första på bio. Allt talar för att "Sagan om konungens återkomst" ses av minst lika många.

11-årsgränsen gör att många unga fått en häftig inkörsport i filmvärldens magi.

Tre timmar i mörkret, förflyttad till ett land befolkat av fantastiska varelser. Peter Jackson och hans medarbetare har använt filmhistoriens alla trick och effekter för att ta med biopubliken till Tolkiens Midgård, och det är roligt att en ny generation får ge sig av på den upptäcktsresan.

Vi hoppas att det kommer många fina filmupplevelser även kommande år.

Klart det gör.

En av de roliga sakerna med att vara filmentusiast är att det alltid väntar nya starka upplevelser. Man vet att de kommer, men inte när.

Och många får biobesök i julklapp.

Jag stod i en biljettkö på bio förra veckan och elva av tio som stod framför mig köpte presentkort på bio att ge bort i julklapp.

Den som får presentkort har flera bra filmer att välja på den här julen.

Bland morgondagens premiärer finns två sevärda svenskar. Ella Lemhagens "Tur & retur" är en charmig och gripande berättelse i samma anda som hennes "Tsatsiki, morsan & polisen". Om två 11-åringar, en pojke och en flicka, som byter identitet på Arlanda när de ska flygas till skild mamma respektive skild pappa.

Peter Dalles "Skenbart" är en film som vågar trots genregränserna och är flera olika saker på en gång. Dessutom svartvit. Den är värd att leta upp, en udda korsning av komik och vemod och satir.

På bio går redan förträffliga "Love actually" och "Hitta Nemo". Inte svårt att använda presentkorten ni får i julklapp.

Och så ska man hinna titta på alla dvd, en annan älskad present.

Julen är en stor filmhelg även i tv. Med start i dag på julafton väntar två långfilmsrika tv-veckor. Allt är inte bra, men det är en fin chans att se om en del klassiker eller upptäcka nya favoriter.

Nu är det jul igen.

Nu är det film igen.

Underbart.

Orsaker till extas

Jens Peterson