Ordna filmfestival - hemma i soffan

NÖJE

Kallt? Tråkigt? Inget händer och du är trött på alla galor om förra året?

Ordna din egen filmfestival. 4- 5 filmer om dagen är bra för magen.

Visst är det bäst att se film på bio. Oftast.

Men alla filmer går inte på bio överallt. "Lost in translation" är det starkaste vi kan se just nu, men den syns bara i åtta svenska städer. Åtta lyckliga svenska städer.

Bejaka din hembio.

På din egen festival visas bara de bästa filmerna. Nya och klassiker. Du slipper vara i Göteborg eller åka till Berlin. Det sitter ingen bakom dig och babblar eller sms-ar.

På dvd får man också mycket extra. Bill Murray och Sofia Coppola berättar om "Lost in translation" och en bakgrundsfilm av Spike Jonze visar inspelningen. På "American splendor" får vi följa vad som hänt efter filmens framgångar i Sundance och Cannes.

Här är ett gäng bra aktuella dvd att ordna en egen festival med. Inom parentes står vilket land de är släppta i.

"Lost in translation"

Bill Murray och Scarlett Johansson möts på lyxhotell i Toyko. Sömnlöshet. Karaoke. (USA)

"Spellbound"

Fantastisk dokumentär om yngre tonåringar som tävlar i rättstavning. 249 går till riksfinalen i Washington, DC. Filmer följer 8 i närbild. (USA)

"Sunrise"

FW Murnau for till Hollywood och gjorde den här tidlösa klassikern. Stumfilm med bilder man aldrig glömmer, en historia om kärlek och trohet, om frestelse och försoning. Den här färska brittiska dvd:n har bra extramaterial också. "Soluppgång" var något kortad vid svenska premiären på Röda Kvarn i Stockholm 1927. (England)

"A mighty wind"

"Spinal Tap"-gängets kärleksfulla parodi på folkmusik, fejkdokumentär kring en hyllningskonsert i New York. (Sverige)

"American splendor"

Går på bio i Sverige, finns på bra amerikansk dvd. Häftigt berättad biografi över excentriskt gnällige serieförfattaren Harvey Pekar. (USA)

"Open range"

Mycket bra västern av Kevin Costner, som själv är bra mot mästaren Robert Duvall. Samma anda som Eastwoods "Unforgiven". (USA)

"Chaplins pojke"

Chaplin finns i utmärkta dvd-utgåvor. Den här släpptes härom veckan. (Sverige)

"Radio"

Ed Harris och Debra Winger är särskilt bra i den här sentimentala sannsagan om en fotbollstränare som tar sig an en förståndhandikappad man ( Cuba Gooding jr) som mobbats av unga fotbollsspelare. (USA)

"11´09´´01 - september 11"

Elva regissörer från olika länder har gjort varsin 11-minutersfilm som på olika sätt berör 11 september 2001. En del mycket bra, annat tunnare, men genomgående intressant och sevärt. (England)

"Whale rider"

Ung flicka på Nya Zeeland måste övervinna farfars besvikelse över att hon inte är en pojke. Om maori-traditioner och en legend. (England och USA)

Orsaker till extas

Jens Peterson