Syrliga schlager- nummer i "R.E.A" - absolut kuligast på scen just nu

NÖJE

Lena Philipsson får ont av mikrofonstativet. Petra Nielsen av tanga, tanga-trosa.

Åtminstone i R.E.A:s version.

Revyn på Börsen i Stockholm är fortfarande Sveriges kuligaste scen.

"R.E.A" är väldigt rolig, väldigt elak och väldigt aktuell.

Just nu har de ökat tempot med ett antal syrliga schlagernummer. Anders Lundin som Towa Carson är oförglömlig, och den schlagertrion fylls ut av Andreas Nilsson ( Siw Malmkvist) och Janne Åström ( Ann-Louise Hanson). Det är också Andreas Nilsson som är både Lena Ph och Petra Nielsen, medan Babben Larsson lyckas bli både Bert Karlsson och Madonna. Den mycket musikaliska och normalt välsjungande Sussie Eriksson lyckas göra en imitation av Klimpfjälls schlagerhopp Sandra Dahlberg där sången är sjukt falsk.

Elakt var ordet.

"R.E.A" kommer tillbaka 6 november när vårens föreställningar är slut.

En annan dag ser jag hur Kesselofski & Fiske försöker fylla några riktigt stora skor. I föreställningen "Yeah yeah yeah" ger de sig på The Beatles-låtar, vilket alltid är en farlig utmaning. Men de lyckas riktigt bra.

Dels för att deras Beatles-tolkningar inte försöker härma originalen, dels för att sketcherna mellan sångerna handlar om allt möjligt annat. De försvenskade engelsmännen försöker inte säga något om The Beatles, och just därför lyfter föreställningen fram låtarnas tidlösa magi.

Två andra sångare imponerar i "Yeah yeah yeah". Katti Hoflin, som också är programledare i tv och barnboksförfattare, sjunger finfina versioner av låtar som "I will", "Blackbird" och "Two of us". Gunnar Danielsson spelar gitarr och sjunger också mycket bra.

Jag såg "Yeah yeah yeah" när den gästspelade på Scalateatern i Stockholm. I höst återkommer de till Katelin i Uppsala.

Två engelsmän som heter John och Paul lyckas göra en anspråkslöst kul Beatles-kväll.

En annan dag ser jag Allan Edwalls sånger leva genom skådespelaren Lena Dahlman. Hon framträder i en matsal på Kumla herrgård i Tyresö söder om Stockholm, en annorlunda scen där Edwalls kluriga visor blommar upp som tussilago i en välskött park.

"Kom så ska vi tycka om varandra" låter den inbjudande öppningen. Från början var det ett program som Allan Edwall och Lena Dahlman skulle göra tillsammans, berättar hon från scen. Han ringde upp henne och valde ut sångerna hon skulle sjunga. Men Allan Edwall dog 1997, och först nu tar sig Lena Dahlman an hans visskatt.

Det sjuder och spritter. De tre musikanterna Lars Olofsson, Niklas Sundén och Jan Johansson som har många instrument, busigt humör och vilda arr.

Lena Dahlman ska turnera med programmet, som är värt att dokumentera.

Tre väldigt olika scener och humör. Lena Dahlman som Allan Edwall. Katti Hoflin som The Beatles. Anders Lundin som Per Gessle.

Alla sevärda.

Dagens rätt

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM