Ny trend: hjältarna blir blinda

NÖJE

En film kommer sällan ensam. Snart kan vi avgöra om Colin Farrell eller Leonardo DiCaprio är bäst som Alexander den store. Den här veckan har vi flera "Troja" att välja på.

En med Brad Pitt, en annan med Stellan Skarsgård.

På fredag är det biopremiär på "Troja" där Orlando Bloom spelar prins Paris vars kärlek till den sköna Helena sätter i gång grekernas krig mot Troja.

I dag släpps samma historia på dvd, amerikanska tv-filmen "Helen of Troy" gjord 2003. Den som verkligen vill fylla maj med gamla greker kan också se "Sköna Helena av Troja" från 1956, ny på dvd. En film som lyckas ha Brigitte Bardot i rollistan, men inte som Helena utan som slavflickan Andraste. Bardot hade nog varit mer övertygande som filmaffischens "ansiktet som sjösatte tusen skepp".

På bio är det tyska fotomodellen Helen Kruger som Orlando Bloom blir kär i, i "Helen of Troy" är det Sienna Guillory som gör alla männen tokiga. Även Stellan Skarsgård. Den unga flickan Helena rövas bort av Skarsgård, som spelar Atens hjältekung Theseus.

De tre filmerna har olika versioner av historien. Brad Pitt spelar Akilles i senaste äventyret, och det är enda tolkningen där den krigaren är huvudperson. Han är, förstås, mer sympatisk än i de andra filmerna.

Brad Pitt har jobbat hårt på att bygga upp kroppen som Akilles och har överarmar som kålhuvuden. Han har kanske inte lagt ner lika mycket tid på att motionera skådespelarmusklerna. Men "Troja" är en sevärd storfilm.

Det finns en annan trend vid sidan av antikens biohjältar. Actionfilmer där rollfigurer blir blinda. Vad säger det om vår samtid?

Om du inte vill veta hur det slutar i "Matrix revolutions", "Once upon a time in Mexico" och "Kill Bill volym 2" så sluta läs nu.

Medan ni som inte vill veta vänder sida kan jag berätta om en av förra årets bästa filmer. Takeshi Kitano spelar blind samuraj i sin "Zatoichi" som var med i Venedigfestivalen. Den svenska premiären har skjutits fram, men nu ska filmen komma hit 27 augusti. Det är en både våldsam och vacker och humoristisk film, där den blinde huvudpersonen ändå lyckas ta strid mot allt och alla.

Den senaste tiden har många actionfigurer förlorat synen. Förra året fick vi "Daredevil", om en synskadad superhjälte.

I "Once upon a time in Mexico" stapplar Johnny Depp omkring i slutet med utborrade ögon och får hjälp av en pojke och hörseln att fortsätta skjuta. "Matrix"-trilogin slutar med att Keanu Reeves som Neo blir blind samtidigt som han i sitt inre "ser" hur allt ligger till. I större delen av "Kill Bill 2" går Daryl Hannah omkring med en svart lapp över det öga hon mist.

Efter slagsmålet med Uma Thurman är även den andra ögongloben borta.

Hur det går för hennes rollfigur avslöjar inte Quentin Tarantino. Både hon och Depps oseende CIA-agent kan komma tillbaka.

Även actionfigurer utan ögon kommer flockvis.

Dagens rätt

Jens Peterson