Nya Ringen-dvd:n - en futtig och trist historia

NÖJE

Nu finns ”Sagan om konungens återkomst” på dvd och video.

Bara bioversionen. Trist.

Vi får tyvärr vänta på att se hela historien. Allt ska mjölkas ur den kortare filmen först.

Jag tycker de förlängda versionerna av de två första filmerna är bättre. Jag är säker på att den förlängda trean också blir fylligare.

För alla som gillar filmerna hade det naturligtvis varit bäst om båda gått att köpa samtidigt.

Men nu hålls den långa versionen hemlig.

Under 2002 och 2003 har filmbolaget i god tid meddelat när den förlängda versionen släpps. Det sker inte i år, fast rykten från USA säger december.

Inte heller nämns någonting om fullständiga versionen på dvd:n som släpptes i går.

Skälet är naturligtvis att sälja så mycket som möjligt av den här första omgången. Och sedan hoppas att fansen öppnar plånböckerna igen för den kompletta berättelsen.

Det är då vi får se mer av Umbars pirater, med Peter Jackson själv i rollen som kapten. Då får vi följa hur det går för Faramir och Eowyn efter striderna vid Minas Tirith. Då får vi höra Liv Tyler sjunga som Arwen.

En annan sekvens som tillkommer är Sarumans sorti.

Det finns också en bit där Gimli och Legolas tävlar om vem som dricker mest i festscenen i Rohan. Mer av Frodo och Sam i orch-förklädnad.

Hur lång den fullständiga versionen blir har inte Peter Jackson avslöjat, men minst en halvtimme längre. Howard Shore har också skrivit och spelat in ny musik.

Den filmen är säkert värd att vänta på.

Då kommer också det extramaterial som tillför något. Det som bjuds den här gången känns mest som reklam och reklam och åter reklam.

Torftigt.

I synnerhet som de tidigare ”Sagan om ringen”-släppen för hemmabio varit generösa med extramaterial. Nu är det så illa ställt att flera av bakgrundsfilmerna innehåller exakt samma intervjuer från de inblandade. De som satt ihop den här dvd:n måste väl ändå förstå att det är samma personer som tittar på bakom kuliss-klippen. Ändå har de samma citat och bitvis samma reportage.

Futtigt.

Jag missunnar inte New Line att tjäna pengar på de här filmerna. Men de kunde ha bjudit fansen som köper bioversionen på dvd och video nu i maj mer. En reklamfilm för dataspel känns bara som ännu mer geschäft. Plus reklam för den box med de tre bioversionerna som säljs samtidigt.

Den med tålamod köper den förlängda versionen i stället. Släpps senast i december.

Nellie McKay är en originell sångerska som ena stunden sjunger som en jazzsångerska på 1940-talet, i nästa rappar. Ibland låter allt fantastiskt, ibland helt vrickat. ”Get away from me” är en dubbel-cd som inte liknar något annat. Cool och knäpp. Rekommenderas.

Orsaker till extas

Jens Peterson