Filmhöst med vassa klor

NÖJE

Biohösten är här. Massvis med härliga premiärer.

Några trender?

Mycket kärlek, mycket politik, många katter.

Katter?

Tja, tre filmer kallas en trend och då kan vi konstatera kissemissar på bio. Brandgula Gustaf segar redan omkring, på fredag får vi Mästerkatten i stövlar som ny färgstark figur i "Shrek 2" och runt hörnet väntar Halle Berry i "Cat woman".

Mästerkatten i stövlar vinner kattslagsmålet.

Annars är det en kärleksfull höst. På fredag kommer Kay Pollaks fantastiska "Så som i himmelen", som kommer att röra många svenska hjärtan i höst. Jag gissar att filmen reser ut i världen, till festivaler och Oscarsnominering.

"Wimbledon" är kärlekskomedi på tennisbanan, "Intima främlingar" är fransk passion och "Bara en dag" väcker romantiken från "Bara en natt".

Bridget Jones kommer äntligen tillbaka.

"Livet är ett mirakel", svensk premiär nästa vecka är både kärlek och politik, en vanlig explosiv blandning hos Emir Kusturica.

Och just politik är det gott om på biodukarna i höst.

Inte bara i uppenbara debattinlägg som "Fahrenheit 9/11" och "Super size me" om feta Amerika och faran med snabbmat.

Det finns många tankar om oärliga politiker och makt som korrumperar, även i en actionfilm som "Bourne supremacy".

"The terminal" av Steven Spielberg är delvis en romantisk komedi, delvis ett drama om en olycklig Tom Hanks som hamnar i gräns-limbo på en flygplats utanför New York. Medan hans plan var i luften skedde en statskupp i hemlandet och han kan inte komma in i USA. Inte åka tillbaka. Han bor på flygplatsen.

"The terminal" slår inte lika hårt som Michael Moore. Men för amerikanska biobesökare kan det vara intressant med en Spielbergfilm som visar A) den ogästvänliga stela amerikanska byråkratin och B) en man från ett fattigare land som inte ser USA som paradiset och inte alls vill bo där.

Nyinspelningen av "Manchurian candidate" är en tät thriller kring amerikanska presidentvalet, med farliga krafter på väg att ta makten.

Meryl Streep är, som alltid, mycket bra som mamma till en politiker på väg upp i karriären.

Klart att amerikanska biobesökare funderar på vilka starka företag och mäktiga kapital som finns i bakgrunden på det riktiga presidentvalet.

När Morgan Spurlock var i Stockholm i måndags med sin "Super size me" berättade han att i varje land han besöker finns någon journalist som vill intervjua honom, men drar tillbaka intervjun eftersom arbetsgivaren är rädd att stöta sig med mäktiga annonsören McDonalds.

Wow, sa Spurlock. Om ett företag som säljer burgare och pommes frites har den sortens makt över vad som får sägas - hur mycket kan då inte andra storbolag bestämma vad vi får se och höra?

Film har slagkraft.

Till och med troll och djur i "Shrek 2" säger något om utseendefixering och vår tids hysteri kring ytan.

Mästerkatten har vassa klor.

Filmhösten är härlig.

Dagens rätt

Jens Peterson