Riktig rymdfest väntar med ”Stjärnornas krig”

NÖJE

Från en galax långt, långt borta kommer den.

"Star Wars" har varit en av de mest önskade dvd-boxarna. Nu är rymdfesten här.

Men har George Lucas blivit Darth Vader?

George Lucas universum vinner på bra ljud och bild. Det här är dvd som får min hemmabio att skaka. THX-reklamen före filmen drar upp surround-stämningen.

Till alla tre filmerna finns kommentatorspår av upphovsmannen George Lucas och Carrie Fischer (Leia). På en fjärde dvd finns en massa bonus. Två och en halv timma långa dokumentären "Empire of dreams" porträtterar tiden före "Star wars". Lucas liv och karriär och alla problemen med filmen. Provfilmningar, bland annat av Kurt Russell som Han Solo. Inspirationen från Kurosawas filmer. R2-D2:s ljud.

Mycket om pengar. Lucas genidrag att lyckas behålla rättigheterna till uppföljare och alla prylar. Som Carrie Fischer säger: "Vi skrev från oss vårt utseende till figurerna, så varje gång jag ser mig i spegeln får jag betala George några dollar."

Lucas behöll sin självständighet, mot Hollywoodbolagen han hatar. Men säger också att han själv blivit vad han föraktade, ett eget storbolag. Som Anakin blir Darth Vader.

Bland bonusmaterialet finns glimtar från inspelningen av "Episod III", på bio i maj. Darth Vaders hjälm tillverkas, Hayden Christensen och Ewan McGregor fäktas.

I en annan kortfilm berättar Peter Jackson, Ridley Scott och James Cameron vad "Star Wars" betytt för dem. Mycket.

Enda missnöjet om dvd:n lär höras från de som vill se originalversionerna. Det här är Special Edition, som kom 1997.

För oss som gillar "Star Wars" utan att ha det som religion är det dock en finfin dvd-box. Finns i många affärer nästa vecka.

En gång för länge sedan i en galax långt, långt borta, så... nåja, i Klara på 1980-talet hade vi en nöjesvikarie som aldrig hört talas om bröderna Marx. Hon har fått en fin karriär i tv ändå.

Hade det varit i dag kunde jag visat henne den utmärkta nya dvd-boxen med sex filmer. "Galakväll på operan", "En dag på kapplöpningarna", "En natt i Casablanca", "En dag på cirkus", "En dag i varuhuset" och "En dag i vilda västern" finns samlade. Kan också köpas separat.

Till "Operan" och "Kapplöpningarna" finns kommentarspår av filmvetare/manusförfattare. De två bästa om man inte vill ha hela boxen.

Dvd-nytt i importaffären: George Lucas tidiga smala experiment "THX 1138" finns i en ambitiös Directors cut från USA.

En dubbel dvd med kommentar och intressant bakgrundsmaterial.

Hans kompis Steven Spielberg har också gett ut sin debut, "The duel". Skicklig thriller med Dennis Weaver och en hotfullt förföljande lastbil.

Orlando Bloom spelar boxare i "The Calcium kid" Finns på engelsk dvd, liksom "Shaun of the dead".

Brittisk humorskräckis värd att leta upp.

Sett på dvd

Dagens rätt

Jens Peterson