Långben blir kär på dvd i höst

NÖJE

Hur kul är Calle Norlén? Vad ska Långben para sig med?

Hur många gånger ska George Lucas ändra i "Stjärnornas krig"?

Vilken figur ur "Ondskan" har en viktig roll i Jan Guillous nya bok?

Höst. Nystart. Hemuppgifter.

Veckans eftertankar ur nöjesvärlden:

1 Calle Norlén skriver roligheter åt fyra krogshower i höst: Björn Skifs, Magnus Uggla, After Dark och R.E.A.

Diskutera: Betyder det att Calle Norlén är Sveriges roligaste människa? Eller att det är skrämmande brist på kuliga manusförfattare?

2 Jan Guillous nya bok "Tjuvarnas marknad" är utomordentligt underhållande och en härlig knätackling på roffardirektörer och överbetalda oduglingar. En systersjäl till Sjöwall-Wahlöös klassiska polisromaner om brott och samtiden. Vi vill läsa mer om polisintendent Eva Johnsén!

Guillous alter ego Erik Ponti är med i boken. Samme Ponti som är huvudperson i "Ondskan" och dyker upp i Hamiltonböckerna. Dessutom syns Anna Holt, polisen från Guillous tv-serie.

"Tjuvarnas marknad" har en sensationell come-back: Pierre, Pontis mobbade rumskamrat i "Ondskan", får sitt livs historia skildrad.

Diskutera: Vilka bör spela rollerna när "Tjuvarnas marknad" förvandlas till film/tv-serie? Bör försäkringsdirektörerna spela sig själva?

3 Många tycker att dokusåpor utnyttjar människors längtan att synas och bli kända. Får dem att göra vad som helst bara för att vara med i tv. Ett av de fenomen som snurrar förbi i Lukas Moodyssons "Ett hål i mitt hjärta".

Diskutera: Utnyttjar Lukas Moodysson några skådespelares lust att synas och får dem att göra saker ingen annan skulle vilja göra? Förhoppningsfulla aktörer som ställer upp på allt bara för att vara med i en Moodysonfilm?

4 Montage är ett effektivt filmklippande som länkar en serie scener. Ett alltför vanligt montage är när man får se ett älskande pars lustfyllda upplevelser medan lycklig musik spelas.

Diskutera: Vilket är roligast: Montaget som inleder "Shrek 2", och är en parodi, eller montaget med kärleksparet i "Fröken Sverige" som verkar gjort på allvar?

5 När "Star Wars" trilogy nu släpps på dvd har George Lucas ändrat lite i filmerna. Igen. Lagt till saker i de Special Editions som redan hade tillägg jämfört med originalen. Nu syns Anakin/ Hayden Christensen i slutet av "Jedins återkomst" och skottväxlingen mellan Greedo och Han Solo är också pillad med.

Diskutera: Är det rätt av filmmakarna att ändra i gamla filmer när ny teknik ger möjligheter? Eller ska allt förbli som det en gång var i en galax långt långt borta?

6 Nya Disneyfilmen "De tre musketörerna" släpps direkt på dvd i dag.

Första långfilmen med Kalle Anka, Musse Pigg och Långben tillsammans.

Långben blir kär i en ko.

Diskutera: Vilka andra gränsöverskridande möten i djurvärlden vill vi se hos Disney? Och vilket sorts djur är egentligen Långben?

Dagens rätt

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM