Norléns skämt skapar rundgång i scenhösten

NÖJE

September är årets heta scenmånad. Premiärer nästan varje dag.

Mycket är bra. Men få överraskningar.

Hösten 2004 spelar med säkra kort.

Björn Skifs och Magnus Uggla gör proffsiga krogshower där de ser tillbaka på sina karriärer, om än i väldigt olika tonfall.

Efter chansartade satsningar på nya musikaler spelar Göta Lejon eviga favoriten "Grease", med eviga ton-åringen Pernilla Wahlgren, 36, i huvudrollen.

Oscars satsar på Robert Gustafsson och Ray Cooney, samme Cooney som försett Sveriges privatteatrar med svängdörrar och missförstånd de senaste 20 åren.

Ulf Larsson vill skaka liv i Casinos ordvitsar från 1950-talet och i Örebro gör Hjalmar ännu en revy, i lite mindre kostym än tidigare.

Det är en försiktig tid. Inga djärva storsatsningar.

Både Hjalmar och Björn Skifs skojar lite snällt med Thomas Di Leva, men annars dröjer väl parodierna till After Darks nya show som har premiär 6 oktober. Magnus Uggla är förstås elak mot alla och några till. Tydligen ska After Dark i sin tur vara taskiga mot Uggla.

Både Uggla och After Dark får texthjälp av Calle Norlén.

Hmmm.

Norlén förbereder dessutom nya parodier på shower och artister till nästa R.E.A. som slår till 6 november. Så kan han driva med shower som han själv skrivit där han driver med andra. Rundgång?

Just nu smyger R.E.A-medlemmarna omkring och kollar vad som händer på de svenska scenerna för att få idéer till imitationer och häcklande.

Om de går på "Grease" och tycker att Pernilla Wahlgrens rollfigur Sandy är kavat på ett välbekant sätt kan de göra en sketch där Sandy efter förvandlingen i slutet av föreställningen kommer fram och sjunger "Du är den jag vill ha" omgjord till . . . Pippi Långstrump.

Längta 1: Bob Dylans självbiografi Chronicles volym 1. Boken kommer i USA den 5 oktober.

Längta 2: Förlängda dvd-versionen av "Sagan om konungens återkomst" 10 december. Filmen är utökad 48 minuter.

Nu kommer de bitar som saknades på bio, som hur Saruman försvinner ur handlingen och mer kring Eowyn och Faramir.

Peter Jackson spelar själv kapten för Umbars pirater och han stöter ihop med en pil från Legolas.

Det blir fyra dvd i boxen och flera dokumentärer om tillkomsten. Dessutom interaktiva kartor både för sällskapets vandringar och över inspelningsplatserna på Nya Zeeland.

kd lang tolkar bara kanadensare på sin nya fina cd. Som Leonbard Cohen, Joni Mitchell, Jane Siberry och Ron Sexsmith. Mycket bra.

På söndag är det svensk premiär på "The Best little whorehouse i Texas", en musikal som är mest känd som film med Dolly Parton. I Sundsvall spelas bordellägaren av Anna Norberg och sheriffen av Ulf Brunnberg.

Varför den inte spelats i Sverige tidigare? Kanske inte helt lätt med tonträffen i en sång- och dansshow om att rädda en bordell som politiker vill stänga.

Men kul med satsningar på något ovanligt. Och i Sundsvall.

Dagens rätt

Jens Peterson