Nu har filmstjärnorna börjat spela sig själva

NÖJE

Vem är du, vem är jag, levande charader?

Ser vi de riktiga Julia Roberts och Johan Ulveson och Christer Sjögren och Colin Firth när de spelar sig själva?

Foto: AP
Julia Roberts rollfigur imiterar - Julia Roberts.

På SVT visas komediserien "Ulveson och Herngren" som ser ut att handla om inspelningen av sketcher. Johan Ulveson och Felix Herngren spelar sig själva, tror vi, även om det är en manusförfattares version av de två skådespelarna. Gissningsvis är de inte lika diviga och självupptagna på riktigt. En kul illusion.

"Oceans twelve" är inte en bra film, men den har minnesvärda stunder.

En underbar sekvens är när Matt Damons rollfigur påpekar att Tess, spelad av Julia Roberts, är väldigt lik ... Julia Roberts. För att genomföra en kupp låtsas de att hon är Julia Roberts. Det går ganska bra, för tja, Julia Roberts ser ju verkligen ut som Julia Roberts, men när Tess stöter ihop med Bruce Willis blir det problem. Willis, som spelar sig själv, ställer frågor som Tess har svårt att svara på.

Surrealistisk komik.

Filmen "Be cool" har svensk premiär nästa vecka. För att lansera en ung stjärna använder Chili Palmer (John Travolta) Aerosmith och deras sångare Steven Tyler. Tyler, som inte är riktigt lika duktig skådespelare som sin dotter Liv, spelar sig själv. Eller en version av sig själv. Filmens sångerska Linda Moon får sin chans med Aerosmith.

Hon spelas av Christina Milian, som på riktigt är en ung sångerska vars karriär får draghjälp av filmen.

"På spaning med Bridget Jones" kom nyss på dvd. Bland det roliga extramaterialet finns en intervju som den påhittade reportern Bridget Jones gör med den riktige skådespelaren Colin Firth. Han blev känd som mr Darcy i tv-serien "Stolthet och fördom", och det är därifrån Bridgets kärlek fått sitt namn. Författaren Helen Fielding var som många andra en beundrare av tv-serien och låter Bridget Jones dregla över scenen där Firths rollfigur kom upp ur dammen med en våt skjorta.

Så Bridget Jones gör en pinsam intervju med Colin Firth där hon bara pratar om den scenen.

På Eldkvarns kommande cd är Christer Sjögren gäst på "Skuggan av en man som svek". Sjögrens vers går "Jag har sjungit hjärtats sånger och jag har trott på varje ord. Trots att jag gjort det tusen gånger var det nåt jag ej förstod". Christer Sjögren är trovärdig i rollen, en man som kväll efter kväll sjungit om kärlek medan människor dansat.

På Dramaten kan man äta wallenbergare med Solveig Ternström och sedan se henne och Johan Lindell spela en pjäs som heter "Min middag med Johan & Solveig" där de spelar två skådespelare.

Riktiga människor? Roller?

Vilken version av Ozzy Osbourne är det som stapplar runt i en evig dokusåpa?

På bio går nu Shakespeares "Köpmannen i Venedig". Skrevs för över 400 år sedan och där säger Antonio i inledningen att världen är en scen där varje människa måste spela en roll.

Eller hur.

Dagens rätt

Jens Peterson