Dvd är kanon - men än är det inte perfekt

NÖJE

Film är bäst på bio.

Men vilken bio? Den ute eller den hemma?

Dvd ökar njutningen hemma. Om den görs rätt.

Allt är inte perfekt i dvd-världen. Det finns mer att göra och det finns tendenser att stoppa.

De fem bästa sakerna med dvd:

Ljud och bild. Tekniken, förstås. Dvd ser så mycket bättre ut än vhs och ljudet, enormt viktigt för filmupplevelsen, kan närma sig bio om man har hygglig anläggning.

Repiga filmkopior på biografer som har kraschade högtalare gör att det ibland är bättre ljud och bild på hemmabio.

Extramaterial. Kan vara allt från bra intervjuer till välgjorda inspelningsreportage. Kommentarspår som ibland är lika underhållande som filmen. På färska amerikanska dvd:n av "Sideways" sparrar t ex huvudrollsinnehavarna Paul Giamatti och Thomas Haden Church om det som hände.

Återutgivningar. Dvd gör att det satsas på restaureringar och kompletteringar. Det gjorde att Francis Ford Coppola återvände till "Apocalypse now" och gav oss den intressanta längre fördjupningen.

I helgen har jag både sett om F W Murnaus fantastiska stumfilm "Sunrise" i fin engelsk dvd-utgåva och svenska kalkonen "Rymdinvasion i Lappland" som entusiasterna i Klubb Super 8 gett ut i en välmatad dvd.

Tv-serier. Dvd är det perfekta sättet att följa långa serier som "24" och "Deadwood". Eller att återvända till "Seinfeld" och klicka sig runt bland bra episoder och kul extramaterial.

Språk. Tekniken möjliggör att man kan välja olika textning. På animerade filmer är det också smidigt att välja mellan originalröster eller dubbade svenska.

De fem mest irriterande sakerna med dvd:

Lång startsträcka. Först kommer varningar av olika sort, i värsta fall också en bunt trailer som man inte kan avbryta.

I Nordamerika har de också börjat med ostoppbara reklamfilmer före filmen. Passa er.

Ängsliga filmbolag. De nervösa privata företagen i stora förbudslandet USA tycker att de måste ta avstånd från alla åsikter som någon människa kan ha i intervjuer eller kommentarer.

Dåligt utnyttjande av möjligheter. Jo, det är underbart när filmmakarna lägger in bra tillägg till filmerna. Men många filmer har för lite och för dåligt. Veckans syndare: När "Oceans 12" nu kommer i Sverige finns bara en futtig trailer som extramaterial.

Regioner. Många har spelare som klarar dvd från olika länder, men det är onödigt tekniskt krångel från filmbolagens sida.

Svensk utgivningstakt. Det släpps klassiker då och då, men för lite och för långsamt. När kommer fler Widerberg-filmer? Vi vill höra Hasse Alfredson, Gösta Ekman och de andra kommentera "Att angöra en brygga". Se Hasse Alfredsons "Den enfaldige mördaren" i en fin utgåva. Lasse Hallströms svenska filmer med genomarbetat extra allt. Mer. Nu.

Som helhet är dvd förstås en succé. Därför säljs det också mycket dvd och väldigt lite cd.

Dagens rätt

Jens Peterson