Nätet är scenen för framtida film

NÖJE

Film finns överallt. Inte bara på tv, bio och dvd. Film används för att sälja filmer. För att sälja Bruce Springsteens nya cd som släpps i dag.

Den som köper albumet får en extra dvd - där frun och barnen är med och sjunger.

Michael Nyqvist i "Så som i himmelen".

Att ge något extra till den som handlar en ny skiva är ett vettigt sätt att möta den illegala nedladdningen. Med ”Devils & dust” finns en dvd där Bruce Springsteen spelar fem av sångerna, och berättar om låtskrivande och skivan. Eftersom det är fem live-versioner skiljer de sig mot hur samma sånger låter på själva cd:n. Men det är inte bara gitarr och munspel och Bruce. På ett spår hör man piano, och på ”All I'm thinkin about” sjunger Patti kör tillsammans med de tre ungarna. Gulligt.

En halvtimmes dvd. Utmärkt bonus för oss fans förstås.

Räkna med att det blir mer sådant.

Det här är ingen nyhet för nätanvändarna. Smakprov ur dvd:n där Springsteen pratar och sjunger har legat på Aftonbladets internet-tv sedan den 19 april.

Och nätet är förstås den stora scenen för framtida film.

Inte bara som ett sätt att ladda hem film, och betala för den, utan också som ett fönster för film runt världen.

Det finns gott om kortfilmer på nätet. Nya filmmakare som vill visa upp sina konster, företag som vill göra reklam, folk som vill dela med sig av töntigheter och misslyckanden.

På www.iflm.com kan man hitta mycket.

När Tyra Banks skäller ut en tävlande på American Top model hamnar scenen på nätet. När Madonna låter en tjejkompis steka ägg på Madonnas kropp i en skolfilm dyker den upp på nätet. När någon gör en begåvad kortfilm.

För att inte tala om alla reklamfilmer som amerikanska stjärnor gjort i Japan. www.japander.com hjälper den som vill se Harrison Ford göra ölreklam eller Arnold Schwarzenegger vara pinsam.

Filmbolag och regissörer använder också nätet mer. Marknadsföringen blir bättre.

Peter Jacksons inspelning av ”King Kong” skildras mycket utförligt på www.kongiskong.com. Den videodagboken började första inspelningsdagen 7 september 2004 och i fredags 22 april togs den sista scenen med Andy Serkis och Naomi Watts. Den är film nummer 53 som finns ute på nätet, och Peter Jackson säger att han ska fortsätta med en videodagbok i veckan under efterarbetet med filmen.

Bryan Singer som gör ”Superman returns” har en liknande blogg. Han har hunnit med åtta filmer och i den sjunde får han ett telefonsamtal från Peter Jackson som vill ha hjälp. Så Bryan Singers filmdagbok (www.bluetights.net) är en fejkad komedi om hur han rycker in och regisserar ”King Kong”.

Samma episod skildras annorlunda i de två filmdagböckerna. Surrealistiskt.

Weta (”Sagan om ringen”) gör effekterna till ”King Kong” men också till ”Narnia”-sagan efter C S Lewis böcker. Även där finns mindre produktionsfilmer ute på nätet.

Nya Zeeland som världens nya filmcentrum. Tack vare nätet kan vi alla hälsa på.

Dagens rätt

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM