Star Wars-giganten bojkottar Hollywood

NÖJE

Star Wars-febern stiger.

Ett par veckor till premiär, och i dag släpps albumet med filmmusiken. Där man som bonus får en dvd med scener ur filmen.

Foto: Fox/Lucas Film
George Lucas spelar in en tidigare film.

Soundtracket till ”Star Wars Episod III” är en generös historia.

Den musikaliska höjdpunkten är nya pampiga temat ”Battle of the heroes” med mäktiga körer. John Williams är kungen över den här sortens filmmusik.

På dvd:n som man får på köpet finns 70 minuter med 16 videor, där bilder ur filmerna lagts till olika musikstycken. Fansen lär först kasta sig över ”A heroe’s fall” som visar många scener från kommande filmen. Alltför många kanske den tycker som vill spara alla överraskningar till den 19 maj.

Musiken fungerar också bra som ledsagare till boken ”The cinema of George Lucas”, en sorts officiell biografi över filmmakaren. Går från barndom till studier och filmer, med en hel del nya bilder och personliga detaljer.

Även om det mesta i hans liv och karriär skildrats tidigare är det intressant läsning.

Eftersom hans filmer blivit så framgångsrika, och Lucas blivit lika mycket varumärke som regissör, är det fascinerande hur mycket han betraktar sig som opposition till Hollywood. Lucas och hans filmer är inte en del av de stora filmbolagen, och han håller sig både känslomässigt och geografiskt borta från dem.

Hollywoods behandling av hans första filmer gjorde George Lucas mycket skeptisk, och ända sedan första Star Wars 1977 har han kämpat för självständighet. Upplevelsen med ”Sista natten med gänget” fick honom att hata filmbolagsdirektörer.

Hans egna väg har gjort honom mycket förmögen och framgångsrik, men det som ser självklart ut i efterhand har flera gånger varit stora risktagningar. Det gäller till och med första Indiana Jones som George Lucas och Steven Spielberg hade svårt att sälja in till Hollywood. Eftersom de ville behålla sin självständighet och ha sista ordet.

Det är ett av skälen till att Lucas inte spelat in Star Wars-filmerna i USA, utan förlagt större delen av inspelningarna till andra länder.

När ”Star wars episod III” landar på filmfestivalen i Cannes om två veckor kan det se ut som en gigantisk Hollywoodsatsning. Men Lucas ser sig fortfarande som en outsider. En rebell. Mycket till nya filmen har spelats in i Sydney, Australien. Precis som Matrix och nya Superman. Nästgårds till Wellington på Nya Zeeland där Peter Jackson efter Härskarringen gjort ”King Kong” och hans specialeffektsbolag Weta jobbat på sagolandet Narnia efter CS Lewis böcker.

Världen har fått ett nytt filmcentrum. Ungefär som svensk långfilm flyttat från Stockholm till Trollhättan och Norrbotten.

Monty Pythons Eric Idle har skrivit en rolig dagbok från sin USA-turné förra året. ”The greedy bastard diary” är kryddad med lite memoarer och kändisskryt kring hans vänskap med folk som Robin Williams och Paul Simon. Han skriver fint om bästisen George Harrison.

Dagens rätt

Foto: Aftonbladet Bild
Eric Idle med nya boken.

Jens Peterson