Historien är framtiden på bio

Phoenix som Cash och Seymour Hoffman som Capote

NÖJE

I dag invigs Göteborgs filmfestival och vi kan se Stellan Skarsgård i action från vikingatiden.

"Beowulf och Grendel" bygger på en fornengelsk dikt som bevarats i över tusen år.

Ingen vet om Beowulf eller kung Hrothgar fanns, men om de gjorde det vet vi i varje fall inte hur de såg ut. Kanske såg Beowulf ut som Gerard Butler som spelar honom, kanske var danske kungen lik Stellan Skarsgård i fläta.

I Göteborg visas också "The worlds fastest indian" som handlar om ett världsrekord i att köra motorcykel fort. Anthony Hopkins spelar Burt Munro som slog rekordet i USA 1967, men få är bekanta med den riktige hjälten från Nya Zeeland.

Mer välkända är huvudpersonerna i "Walk the line", som också visas i Göteborg och får svensk bio-premiär på fredag den 3 februari. Joaquin Phoenix är fantastiskt bra som Johnny Cash, även i sångnumren, och lika stark är Reese Witherspoon som June Carter. Räkna med att de två är med i Oscarnomineringarna på tisdag 31 januari.

Då uppmärksammas säkert även Philip Seymour Hoffman. Mästerlig i "Capote", ett suveränt drama om hur Truman Capote gjorde research för och skrev "Med kallt blod" om morden på en familj 1959. Även Steven Spielbergs laddade "München" som visas i Göteborg bygger på riktiga händelser.

Historien är framtiden på bio.

Jens Peterson