Scorsese årets stora vinnare

NÖJE

Martin Scorsese och ”The Departed” blev Oscars stora vinnare.

Kul för Scorsese som äntligen fick en Oscar. Trots att han gjort bättre filmer än ”The Departed”.

Scorsese var favorit och det var flera av de andra vinnarna. Vi var många som gissade att Helen Mirren, Forest Whitaker och Jennifer Hudson skulle vinna.

Al Gore var en annan av galans segrare. Först fick han tillkännage att Oscar nu är miljövänlig och grön. Sedan vann hans film ”En obekväm sanning” både som dokumentär och för bästa sång. I linje med en gala som var mindre tjusig än normalt.

Oscar brukar handla om glamour. Men årets gala handlar mindre om lyxiiga shownummer och mer om jobbet.

Först presenterades alla nominerade. Sedan gjorde Ellen DeGeneres ett avskalat stå upp-nummer.

Och många av yrkesgrupperna presenterades. Manusförfattarna. Fotograferna. De som gjort kostymer.

Genomgående mer lågmäld gala. Kanske det som menas med att den var miljövänlig och grön. Även dansarna som i fräcka siluettnummer bildat pingvin, Oscar-staty och folkvagnsbuss arbetar med små medel.

Visst finns här eleganta klänningar och människor i utstyrslar som ser ut att ha kostat massvis. Men själva galan är en mycket mer jordnära show det här året. Ellen Degeneres var ok utan att nå upp till Billy Crystals nivåer. Några av klippfilmerna var för långa, och ibland blir Oscargalan för mycket firmafest och ryggdunkningar.

Svenskarna som kommenterade i nystartade TV 9 såg trötta ut, men Hans Wiklund var piggast av dem med lite syrliga kommentarer. Pontus Gårdinger skulle väl vara programledare men var mest statist.

En genomsnittlig Oscar-gala.

Coolast?

En avspänd Clint Eastwood och Jack Nicholson som rakat skallen för en ny roll.

Jens Peterson