Dylan piggar upp radiovågorna

NÖJE

Prairie home companion" är en charmig film om ett radioprogram. Ett program som funnits i 30 år, fast i filmen låtsas intrigen att det är sista sändningen. En underhållande mix av gamla sånger, leende funderingar och humor.

Precis som Bob Dylans radioprogram, "The time radio hour", som nu sänts varje onsdag i 20 veckor på XM Radio. Veckans ämne var "Maps", med geografiska sånger som Tom Waits "Jersey girl". Dylans radioprogram är årets mest uppiggande kultur.

Han är lika utlämnande som i sin biografi och i intervjun "No direction home". Lika entusiastisk när han berättar om andra artister och spelar deras musik.

Dylan är rolig också.

Samtidigt på en filmkanal nära dig, eller på en färsk dvd, kan du se filmen

"Masked and anonymous" efter Dylans manus. Han spelar rocksångaren Jack Fate, som spelar välkända Dylan-låtar.

Filmen är ännu ett exempel på Bob Dylans olyckliga kärlek till spelfilm. 1978 kom han med den förvirrade "Renaldo and Clara" och 1990 spelade han en rockstjärna i den bleka "Hearts of fire". "Masked and anonymous" har Dylan skrivit ihop med Larry Charles ("Seinfeld", "Simma lugnt, Larry")

Dokumentären "Don"t look back" om Dylans Englandsturné 1965 är fantastisk. Men spelfilm ska han tydligen hålla sig borta från. Radio får han gärna göra i evighet.

Jens Peterson