Unna dig exotiska frukter på festival

Läs Jens Petersons krönika om film

NÖJE

Stockholms filmfestival har startat starkt med ”The wrestler”.

Och nu behöver vi festivaler mer än någonsin.

En del filmer visas bara där.

”W”, Oliver Stones film om George W Bush, är med i festivalen, men får inte svensk biopremiär. Den som så många andra kommer direkt på dvd.

Det är en dyster utveckling.

2007 hade vi 246 biopremiärer i Sverige. Det blir färre under det här året. Hittills har vi sett cirka 200 filmer på bio och slutsumman blir lägre än förra året.

I spåren av att Sandrews sålde sina biografer och Astoria gick i konkurs har det blivit färre biodukar i Sverige. Mer konkurrens om platserna. Utvecklingen går också mot att storfilmer visas på fler och fler dukar samtidigt.

Det blir färre filmer – men de visas i alla svenska städer på samma gång. En vision av framtiden.

Festivalerna kan bli enda chansen att se en del filmer i en biosalong.

”In Bruges”, en underhållande mörk komedi om några yrkesmördare som ska gömma sig i Belgien efter ett fiasko i London, visas på festivalen, men släpps sedan direkt på dvd i december. Trots stjärnor som Colin Farrell, Ralph Fiennes och Brendan Gleeson.

Det finns mycket sevärt på årets fest i Stockholm. För oss som har förmånen att åka till de stora festivalerna är det många gamla bekanta. ”The wrestler” vann i Venedig och franska ”Mellan väggarna” i Cannes.

I Berlin såg jag Madonnas regidebut ”Filth and wisdom”, som inte alls är dålig. Hon lyckas bättre som regissör än som skådespelare. Men Madonna är nog mer fascinerad av Eugene Hutz, sångare i Gogol Bordello, än vad en genomsnittlig kulturkonsument är. Han dominerar filmen.

Takeshi Kitano har gjort en av sina mest sevärda filmer på flera år i ”Akilles och sköldpaddan”, en av de bättre i årets Venedig.

Men chansen att den ska sättas upp på en bio nära dig är inte stor.

Naturligtvis kommer några av utropstecknen att få biodistribution. Mike Leighs ”Happy-go-lucky” är en av årets bästa och får premiär nästa fredag. ”Rachel getting married” är ett starkt familjedrama av Jonathan Demme. Baz Lurhmanns storfilm ”Australia” ser ut att bli en av julens storfilmer.

Det finns fortfarande mycket sevärt på bio. Men festivalerna är en oas för den som vill hitta exotiska frukter i filmlandskapet.

Unna dig det.