Boka in 6 mars för nästa års bästa film

Läs Jens Petersons krönika

NÖJE

NEW YORK. Det är den tiden när alla ser tillbaka på året.

Ännu roligare att se framåt.

Mot nästa års bästa film. ”Slumdog millionaire” är en upplevelse som står sig i långeliga tider.

Jo, ”The wrestler” blir också en av 2009 års toppar i bio-Sverige. ”Benjamin Buttons otroliga liv” kommer jag att minnas länge. Brad Pitt föds gammal och blir allt yngre, Cate Blanchett är magisk som hans livs kärlek.

De första månaderna 2009 får vi se mycket som nu har USA-premiär för att komma med i prisutdelningarna.

”Slumdog millionaire” är den fantastiska historien om en pojke från slummen i Bombay och får svensk biopremiär 6 mars nästa år.

På andra ställen har filmen redan gått upp, och när filmåret summeras lär den finnas med på många ställen. Även hos Oscar.

Danny Boyle (”Trainspotting”, ”The beach”) har gjort den märkliga och intensiva filmen om en fattig ung man som klarar måga frågor i Indiens ”Vem vill bli miljonär”. De mäktiga misstänker att han fuskar. I tillbakablickar visas hans tragiska livsöde – och varför han kan frågorna.

Spännande, gripande, rolig och romantisk. Underbar musik också.

Det kan man inte säga om musikalen ”Shrek”. Den har Brodwaypremiär nu, och behåller mycket av humorn och uppkäftigheten i filmen från 2001. Han som spelar åsnan låter mycket som Eddie Murphy, och prinsessan Fiona och träsktrollet Shrek tävlar i att fisa. Men sångerna låter som tusentals andra musikalsånger. Långt från filmens lekfullhet med genrer.

Många sevärda skådespelare går mellan film och teater. Daniel Radcliffe som för alltid kommer att ge ansikte åt Harry Potter har redan spelat ”Equus” i London. Nu står han på Broadway i en mycket stark uppsättning.

Richard Griffiths (som spelar hans dumme morbror i Harry Potter) är Radcliffes motspelare. En psykiater som förhör en tonårspojke som stuckit ut ögonen på några hästar i ett stall. Varför? Det avslöjas i en intensiv pjäs.

Radcliffe och hans kvinnliga motspelare är nakna i en tio minuter lång gripande scen. Men det är mer hans känslomässiga nakenhet som gör intryck.

Radcliffe visar att han är en skådespelare som kommer att ha en karriär även när han lagt de magiska glasögonen på hyllan.

Bra filmskådespelare på scen kan vara en stor upplevelse. Både på Broadway och i Sverige.